Zoals iedere recovery begint ook deze met een aanvraag, dit keer via de email:

“Hello,
I live om side canal I (Buiksloterdijk, 1034ZB Amsterdam) on a houseboat and i keep my i phone in a watertight pouch and of course it went over the side of the kayak at my dock. have been trying to recover it about 150 -250 cm of canal water. Cannot see anything and have been using rakes. Have tried to dive down but cannot hold my breath that long. what does it cost to come and have look for me?”

We mailen met Tim, de eigenaar van de telefoon en spreken af.

Als we aankomen staat Tim ons al op te wachten. Hij weet niet precies waar hij zijn telefoon is verloren, het gebied dat hij aanwijst is ongeveer 30 m2. Dat is een groot stuk als de bodem helemaal vol ligt me rotzooi.

Het Zijkanaal wordt al lang gebruikt en heeft een mooi stukje geschiedenis:

Het Zijkanaal I (met de letter “I”) is een waterweg in Amsterdam-Noord. Het vormt de verbinding tussen het IJ in Amsterdam en de voormalige Oostzaner Overtoom bij Oostzanerwerf.

De oostelijke en noordoostelijke oever van het kanaal liggen langs de Buiksloterdijk, de Landsmeerderdijk en een stukje van de Oostzanerdijk, die deel uitmaken van de historische Waterlandse Zeedijk. Het is geen gegraven kanaal, maar een deel van het oorspronkelijke IJ dat bij de droogmaking van de Noorder IJpolder (toen bekend als Polder VIII) in 1872 werd overgelaten zodat de Oostzaner Overtoom, waar tot 1986 een scheepsbouwwerf was, over water verbonden bleef. De westelijke oever van het kanaal is daarmee de oostelijke begrenzing van de Noorder IJpolder.[1]

Het wordt gerekend tot de zijkanalen van het Noordzeekanaal. Aan Zijkanaal I liggen twee insteekhavens: het Papaverkanaal en het oostelijk Cornelis Douweskanaal en de Noordelijke Singel van Tuindorp Oostzaan komt op het kanaal uit.

Er liggen al jaren woonboten in het kanaal.

Amanda bouwt mijn duikset op en ik trek ondertussen mijn wetsuit aan. Tim, van oorsprong Canadees vertelt ons ondertussen hoe hij in Amsterdam terecht is gekomen, via Montreal en Parijs naar Amsterdam. Tim verkoopt tenders. Vroeger werden tenders gebruikt om passagiers en bagage te vervoeren tussen grote schepen en de kade, tegenwoordig worden ze vooral recreatief gebruikt.
Zo weet Tim ook dat hij bij de waterkant extra voorzichtig op zijn telefoon moet zijn. Hij heeft hem altijd in een waterdicht tasje, maar als je dat tasje dan 1x niet vast maakt gaat het fout!

Eenmaal klaar met opbouwen ga ik het water in. Mijn hoofdlamp staat al aan, de seinlijn zit al vast en de metaaldetector staat al aan. Het wordt tijd om de telefoon te gaan zoeken. Ik begin naast de steiger van Tim en maak het zoekgebied steeds groter.

Ondanks dat ik de metaaldetector behoorlijk dicht geknepen heb (zodat ik veel soorten metaal niet hoor) heb ik nog steeds veel signalen, van oude verkeersborden tot flessen champagne.

Ik zoek steeds verder weg van de steiger en zoek door iedere keer halve cirkels te zwemmen. Na 20 minuten zoeken heb ik de telefoon vast, hij zit in het waterdichte zakje zoals omschreven. Ik geef een seintje aan de kantwacht en niet veel later kan Tim zijn telefoon aanpakken.

De telefoon is nog helemaal droog en binnen 10 minuten staat Tim er al mee te bellen! Tim blij en wij blij!