Gisteren kregen we een bericht via onze Facebookpagina van Frank:
“Hallo, Ik heb vandaag mijn telefoon laten vallen in de Leidsevaart in Haarlem, hij zou 4 uur waterdicht moeten zijn, zouden jullie die misschien op kunnen duiken?”
We reageren direct en informeren naar de situatie. Het gaat om een iPhone 14, gelukkig kunnen die wel langer onder water blijven! Al bellend stapte hij op zijn sup en viel. In de schrik liet hij zijn telefoon los… Die kreeg een zwemles in de vaart.
De grootste uitdaging voor ons is de ouderdom van de vaart. Want hoe ouder, hoe meer rotzooi. Laten we beginnen met een stukje mooie historie:
Vanaf 1657 is in zo’n acht maanden met uitsluitend mankracht en paardenkracht een vaarverbinding tussen de Hollandse steden Haarlem en Leiden gegraven, nu bekend als de Leidsevaart, over een afstand van 28,4 kilometer. Met de aanleg werd begonnen op 25 april en de eerste trekschuiten voeren hetzelfde jaar op 1 november 1657 volgens de dienstregeling. Naast de vaart kwam een jaagpad en 14 bruggen werden gebouwd waar de vaart de belangrijke doorgaande wegen doorsneed.
Het hele traject werd onderverdeeld in secties van zo’n 400 meter lang. Deze secties werden aanbesteed en vervolgens gingen de aannemers met hun menskracht aan de slag. In totaal waren er zo’n 1500 mensen bij betrokken die allemaal gelijktijdig aan het werk waren hetgeen de korte tijd die nodig was voor de aanleg verklaart. Verder werd ook gebruik gemaakt van bestaande afwateringskanaaltjes (weteringen) door deze aan te passen. Diep is het er niet, de gemiddelde diepte is 1,5 meter.
Vandaag staan we om 09:30 uur in Haarlem. Philip gaat duiken en ik (Jochem) ben vandaag kantwacht. We hebben om 10:00 uur afgesproken dus we kunnen eerst rustig alles klaar zetten en leggen. Als Frank met de familie aankomt zijn wij er klaar voor.
Frank weet precies waar hij van de sup is gevallen maar niet wat hij met zijn telefoon heeft gedaan, anders dan los laten. We besluiten een vast patroon te gebruiken dat we vaker gebruiken. Philip komt al snel boven dat er niet doorheen te komen is, er liggen teveel metalen objecten op de bodem om de telefoon op een fatsoenlijke manier te vinden met de standaard metaaldetectors die we hebben.
Het zicht is 0, zodra Philip de bodem raakt is het zwart voor zijn ogen, wij ruiken het zelfs. We besluiten om zwaar geschut in te zetten, ik haal de XP Deus uit de auto en stel deze voor Philip in. We kunnen met deze machine veel metalen “uit” zetten waardoor we sneller kunnen zoeken.
Philip zakt weer en niet veel later 2 rukjes aan het touw: Philip heeft de telefoon gevonden;