Op oudejaarsdag 2021 werd de 14-jarige Esmee dood aangetroffen in de bosjes langs de Melchior Treublaan in Leiden. Een dag eerder werd zij uit Hazerswoude-Rijndijk als vermist opgegeven. De politie bracht op 2 januari naar buiten dat de tiener door een misdrijf om het leven was gekomen. Haar turnleraar, een 32-jarige Leidenaar, werd aangehouden en veroordeeld.

Het rechercheteam van de politie dat onderzoek deed naar de dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk zocht al eerder in het water van de Nieuwe Rijn naar de telefoon van Esmee. Dat gebeurde met duikers, een politieboot en met specialistische apparatuur. De telefoon werd echter nooit gevonden, de politie staakte het zoeken toen de telefoon geen onderdeel meer was van het onderzoek.

De vrijwilligers van Recovery Divers werden benaderd door Natascha, de moeder van Esmee:
“Ik kwam op jullie site via Facebook, waar ik las dat jullie een telefoon na 15 jaar hebben gevonden, geweldig!
Toen dacht ik, misschien kunnen jullie de telefoon van mijn dochter zoeken. Duikers van de politie hebben 2 x gezocht naar haar telefoon, maar deze helaas niet gevonden.
De vondst van de telefoon zou voor mij heel belangrijk zijn en dacht ik ga jullie een berichtje sturen. Hoop dat jullie me kunnen helpen
Met vriendelijke groet, Natascha”

Na veel bellen, appen, contact met diverse instanties deden wij precies een week geleden deden een eerste poging tot het zoeken naar de telefoon van Esmee. Dat verhaal lees je hier.

De eerste zoektocht in het kort
Tijdens ons eerste vooronderzoek en informatie van betrokken partijen bleven er 2 mogelijke locaties over. In overleg met het TGO en het team van Recovery Divers werd gekozen voor locatie A. Na 3,5 uur duiken, bij een water temperatuur van 4 graden, zijn zowel de kantwachten als de duikers tot op het bot toe koud. De locatie is volgens een vast zoekpatroon leeg gezocht. De telefoon wordt daar niet aangetroffen.

Er wordt, in overleg met het team en de ouders besloten voor die dag te stoppen met duiken, veiligheid staat voorop. Maar we beloven terug te komen voor de andere locatie.

De tweede zoektocht

We hebben de dossiers nog eens grondig bekeken, alle informatie die we hebben van de eerste duik verwerkt en een nieuw duikplan gemaakt.

Maandag nemen de duikers alles samen nog een keer door en is er nog contact met de politie en de Gemeente Leiden. Alles wordt klaar gemaakt voor de volgende dag, een extra materiaal check en de duikflessen worden allemaal gevuld.

Vandaag zijn we terug, 5 man sterk, of eigenlijk 4 heren en een dame. Om half 10 zijn we er allemaal. We zoeken veel onder water, maar zoeken naar dit soort objecten en het achterliggende verhaal maken het bijzonder. We zijn ons ervan bewust wat het wel of niet vinden van de telefoon doet met de nabestaanden.

Wij voelen met zijn allen een druk, een soort spanning, die telefoon moet daar ergens liggen en liefst halen we deze er zo snel mogelijk uit. De eerste poging had niet het gewenste resultaat, wel hebben we een groot gebied kunnen uitsluiten.

Tijd voor de briefing; tijdens de briefing nemen we alles nog een keer door; doel, posities van de kantwachten, plaatsen van de boeien, veiligheidsplan, etc. Alle vrijwilligers hebben het duik- en veiligheidsplan vooraf al ontvangen maar krijgen deze nu op papier. Ondanks dat we die allemaal kunnen dromen houden we niet van toeval en spreken we alles door. Het gaat nu wat sneller dan vorige week, we hebben immers al wat meer informatie over de bodem en de omgeving. Zo hebben we de vorige keer al een plek gezocht voor de instap, deze gebruiken we nu weer.

Zoeken met en zonder metaaldetector doen we op basis van een vast patroon en elk signaal op de metaaldetector gaat eruit. Het patroon is zo opgebouwd dat iedere zoekslag de vorige overlapt, zo kunnen we nooit een signaal missen.

De duikers van Recovery Divers zitten altijd aan een veiligheidslijn, ook wel de seinlijn genoemd. Zo is er altijd een direct contact met de kantwacht die de ogen en oren van de duiker boven water is. Door middel van signalen kan er gecommuniceerd worden over veiligheid, richting, positie en meer.
Het gehele team gebruikt dezelfde methode en daarbij behorende signalen.

Om 10 uur doen we de de laatste controles. Een buddy check op de duikers. Alles zit aangesloten de flessen worden open gedraaid. De ene duiker naar links, de andere duiker naar rechts. Bovenlangs uitzwemmen, zaken en over de bodem terug. Er komt van alles boven drijven, potjes, blikjes en een van de duikers komt zelfs met een stuk brommer naar boven.

En dan na ongeveer 10 minuten;

Een ruk aan het touw door de duiker: attentie. De kantwacht geeft een reactie terug, attentie vanaf de kant. Dan is het tellen voor de kantwacht: er komen 2 rukken terug. Dit is het moment waar iedereen op staat te wachten, de duiker heeft gevonden van hij moest vinden. De kantwacht roept: “Hij heeft ‘m”. De hoofdlamp van de duiker wordt langzaam zichtbaar in het troebele water als de duiker opstijgt. Gespannen gezichten. Zijn rechterhand is al boven met de inflator in zijn hand. In de andere hand een telefoon: de telefoon van Esmee waar we al zoveel voor in het water hebben gelegen! Toen werd het stil.

Vlakbij de brug wordt de telefoon van Esmee door een van de duikers gevonden. Een rilling, kippenvel. Emoties die nauwelijks te beschrijven zijn. Iets tastbaars dat meer dan een jaar weg was, een stukje uit het leven van Esmee dat de nabestaanden heel graag terug wilden. Het is maar een klein puzzelstukje, niet meer belangrijk voor het onderzoek, maar de telefoon gaat terug naar de plek waar hij vanaf nu hoort: de ouders van Esmee.

De andere duiker breekt zijn duik af en de duikers komen gezamenlijk het water uit met een brok in de keel, een knuffel, omhelzing, respect naar elkaar en een weg geslikte traan, want ook wij leven met zijn allen mee.

Natuurlijk geven we de telefoon meteen aan de ouders, die ook vandaag, aanwezig zijn bij de zoektocht. Zij hadden vertrouwen in ons team en de volhardende instelling om door te gaan, ook toen de telefoon niet meteen gevonden werd en de daarbij behorende teleurstelling.

We zijn er allemaal stil van.

Afscheid

Wat is het lastig om na 2 intense maar ook succesvolle dagen afscheid te nemen van de ouders van Esmee. Wij blijven contact houden en deze zoektocht wordt ook voor ons een dierbare herinnering.

Rest ons niets anders dan de nabestaanden te bedanken voor het vertrouwen, wij hopen dat, al is het maar een beetje, ook dit zal helpen met de verwerking van het enorme gemis.

De 2 zoektochten met dit mooie resultaat hadden niet kunnen plaats vinden zonder medewerking van: Gemeente Leiden, Politie Leiden en alle andere betrokken partners zoals onze donateurs (die het voor ons mogelijk maken op dit soort zoektochten zo groot aan te pakken), Sponsors die altijd voor ons klaar staan en natuurlijk ons geweldige team vrijwilligers.

 

Voetnoot aan de pers:
Recovery Divers geeft geen inhoudelijke informatie over afgeronde, lopende en toekomstige zoektochten. Voor inhoudelijke informatie kan pers contact opnemen met de afdeling communicatie van de politie Leiden op telefoon nummer: 06-52528082.  Voor meer informatie over Recovery Divers, gebruik van beelden etc kan er contact opgenomen worden via deze link.