Vorige week kregen wij de volgende email van Lisa:

“Goedemiddag,
Mijn naam is Lisa, ik zag op tv een stukje over jullie activiteiten en dacht ik sla gelijk jullie gegevens op, want al een flink aantal jaren zijn wij de telefoon kwijt van mijn overleden beste vriend (Jaap van der Slacht). Hij is in 2008 aan een scooter ongeluk overleden en beland in de sloot. We hebben uiteindelijk al zijn spullen terug kunnen vinden behalve zijn telefoon. Hoogstwaarschijnlijk is deze in de modder beland en naar beneden gezakt na dat hulpverleners hem uit de sloot hebben gehaald.

Jaren later is het nog steeds iets dat maar in ons hoofd blijft zitten (zowel bij mij als zijn ouders/ familie). Mijn vraag is daarom of het mogelijk is dat jullie een poging zouden kunne doen de telefoon op te speuren? Het gaat om een boeren sloot tussen de weg en het weiland. De diepte van de sloot verschilt per seizoen, het gaat om een sloot tussen Enumatil en Den Horn (provincie Groningen). Hopelijk kunnen jullie iets voor ons betekenen.
Met vriendelijke groet,
Lisa

Om het verhaal in context te plaatsen hieronder een krantenartikel over het ongeval van RTV Noord:

DEN HORN – Op de Westerdijk in Den Horn is vrijdagnacht een 17-jarige jongen uit Aduard verongelukt met zijn scooter.

Familie sloeg alarm toen de jongen ‘s nachts niet was thuisgekomen. Zaterdag volgde een lange zoektocht door de politie. Uiteindelijk werd het levenloze lichaam van de jongen achter een hoge rietkraag in een sloot aangetroffen. Zijn scooter lag op de kant, iets verderop. De jongen is vermoedelijk van de weg geraakt. De precieze toedracht van het ongeluk is onduidelijk.

Bron

We bellen om wat meer informatie te krijgen en om een afspraak te maken met de ouders van de overleden Jaap.

Vandaag was de dag, om 7 uur staat Dave bij mij op de stoep, drinken we nog een kop koffie en rijden we naar Enumatil. Waar we normaal gesproken een boel lol hebben in de auto is de sfeer wat bedrukter. We hebben nog zoveel vragen die we alleen maar kunnen beantwoorden door de sloot in te stappen, de allerbelangrijkste: ligt de telefoon er nog na 15 jaar?

Op de locatie is een herdenking monument. De moeder en tante van Jaap staan ons al op te wachten. Dat blijft een lastig moment, niet alleen voor ons, maar zeker voor de nabestaanden, een plek vol emotionele lading. En dan moet er ook nog aangewezen worden waar er wat is gebeurd.

Dave en ik maken een plan, bepalen waar Dave het water in gaat en waar we beginnen met zoeken. Droogpak en metaaldetector aan en het water in.

Na 4 minuten het eerste signaal: een alkaline batterij. 2 minuten later heeft Dave de telefoon in zijn handen, tranen bij de nabestaanden en kippenvel bij ons. Na 15 jaar komt er een tastbaar eigendom boven water.

De telefoon van Jaap

Er worden foto’s gemaakt en verzonden in familie apps, er wordt druk gebeld, dit is de telefoon!

We worden door de familie uitgenodigd voor de koffie en een broodje en praten nog even rustig na.

Dit zijn dagen, ook voor ons, om nooit meer te vergeten. Dit is waarom we lid zijn van Recovery Divers!

Wij danken de familie voor het in ons gestelde vertrouwen en voor het plaatsen van dit bijzondere verhaal.