We zijn druk bezig iedereen te helpen die iets verloren is in het water als we via de email een nieuwe aanvraag binnen krijgen van Marnix:

“Helaas is net mijn IPhone met een aantal pasjes in het water gevallen. De locatie is de Marina haven in Hattem. De diepte is ongeveer 3 meter.
Ik ben te bereiken onder bovengenoemd telefoonnummer. (nummer van mijn vrouw)”

We bellen meteen met Bea, de vrouw van Marnix om af te spreken, het is inmiddels half 3. We hebben eerst nog een duik in Leiden en rijden dan door naar Hattem, net onder Zwolle.

We komen op tijd aan bij IJsseldelta Marina Hattem. Na wat bellen kunnen we door het hek om Marnix te gaan helpen.

Hattem wordt omstreeks 800 voor het eerst in de geschiedschrijving genoemd. Ondanks deze vroege vermelding was er in die tijd nog geen kerk of kapel in Hattem. In 1176 werd Hattem een zelfstandig kerspel. De kapel van 17,5 meter lang en 9,5 meter breed stond niet op de plek van het huidige centrum van Hattem, maar op de Gaedsbergh (Godsberg). De grenzen van de parochie vallen samen met de latere grenzen van het rechtsgebied Hattem. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinoud I van Gelre en is een Hanze- en vestingstad. Op dat moment wordt er een versterkte stad gesticht op de noordrand van de Veluwe. Het stadsplan van Hattem getuigt van een belangrijke rol van de huidige kerk. Aangezien de tufstenen toren dateert uit de 12e eeuw, wordt aangenomen dat er naast de parochiekerk op de Gaedsbergh al een kapel met toren stond op de huidige plaats van het centrum van Hattem. Met het verlenen van de stadsrechten in 1299 wordt dus ook het kerkelijke centrum verplaatst. De nieuwe kerk wordt gewijd aan de apostel Andreas en is zo de patroonheilige van Hattem.

Hertog Willem I van Gelre schonk in 1401 de Hoenwaard, waar de burgers die binnen de stadsmuren woonden hun vee mochten laten grazen en steenbakken. In 1404 werd het kasteel St. Lucia gebouwd. In de volksmond zou dit gebouw bekend worden als “de Dikke Tinne”. Deze naam dankt het kasteel aan de dikke muren, die de dikste van Nederland waren. In 1778 werd dit kasteel gesloopt, omdat de gemeente besloot om de stenen te verkopen.

In 1786 werden Hattem en Elburg bekend door een sterke patriottische beweging, onder leiding van de advocaat Herman Willem Daendels. Daar werden de prinsgezinde kandidaten voor de vroedschap niet geaccepteerd; de verkiezing werd als een interne zaak beschouwd. Binnen een maand hebben de troepen van stadhouder Willem V de opstand onderdrukt.

We staan dus weer bij een mooi stukje geschiedenis.

Bij de steiger kan Marnix precies aanwijzen waar de telefoon in het water is gevallen. Dus trekken we voor de 5de keer vandaag ons droogpak aan en bouwen de set op.

Niet veel later ligt Marja al in het water, lekker aan het afkoelen, al begint de temperatuur al langzaam te zakken. Aan de seinlijn naar beneden en baantjes maken, dat wordt 1 baantje want dan hebben we de telefoon al te pakken!

Hierdoor hebben we even wat tijd over in de planning en kunnen we samen met Marnix en zijn vrouw een kopje koffie drinken met gebak! Gelukkig doen we dat niet overal (ondanks dat het wel heel lekker is) anders passen we onze pakken niet meer 😉