Het is de ergste nachtmerrie van iedere drone-eigenaar! Uw drone is gevallen in een lichaam van water en je maakt je zorgen dat het kan worden volledig onherstelbaar zal of beschadigd tot het punt waar het is gewoon goedkoper om een nieuwe drone te kopen. Dit kan een moeilijke pil zijn om te slikken omdat drones vele duizenden euros kunnen kosten! Hoewel er drones zijn die ontworpen zijn om op het water te landen, zijn de meeste drones niet waterdicht omdat ze meestal niet in natte omstandigheden worden gebruikt. In dit artikel, gaan we over alle dingen over hoe je een drone die viel in het water te repareren en we zullen ook het beantwoorden van gemeenschappelijke waterdichtheid vragen over drones.

Als je drone in het water belandt, is het eerste wat je moet doen snel handelen om alle stroom uit te schakelen. Als je in zout water bent geland moet je de drone doorspoelen met gedestilleerd water en met silicakorrels de drone minstens vijf dagen uitdrogen. Schakel daarna voorzichtig de stroom weer in en duim voor een volledig herstel.

Niet alle waterincidenten met drones zijn gelijk geschapen. Het type water waarin de drone terechtkomt, is zeer belangrijk om te bepalen hoe succesvol een droogproces zal zijn. In de volgende sectie gaan we over alle belangrijke stappen die je moet doorlopen, evenals enkele van de dingen die je moet vermijden tijdens het proberen om je drone weer tot leven te brengen na in contact te zijn gekomen met water.

WAT GEBEURT ER ALS EEN DRONE IN WATER BELANDT?

Er zijn vele redenen waarom je drone in water terecht is gekomen. Je kunt ongelooflijk veel pech hebben en gewoon een komedie van fouten hebben die hebben bijgedragen aan een waterlanding. U kunt bijvoorbeeld uw batterijen niet goed hebben opgeladen, u kunt een flyaway incident hebben gehad, of u kunt gewoon een botsing in de lucht hebben gehad waardoor uw drone in het water is gevallen. Wat het incident ook is, je best doen om de schade zo snel mogelijk te beperken is het beste wat je kunt doen om te voorkomen dat je drone voor altijd beschadigd raakt.

Niet al het water is hetzelfde en dus zal je aanpak moeten variëren op basis van het zoute water waarin het landt.

ZOUT WATER OF ZOET WATER?

Zout water is een heel ander beest dan zoet water. Zout water (of zeewater) is een ongelooflijk corrosief medium. Zout water en metaal gaan gewoon niet samen, omdat metalen er snel door corroderen.

Zoutwater is bijzonder schadelijk omdat het een perfecte combinatie is van water, zuurstof en zout, waardoor metaal sneller en op een hardere manier wordt aangetast dan roest doet. Van zout water is bekend dat het metaal vijf keer sneller aantast dan zoet water en zelfs de zoute, vochtige oceaanlucht kan metaal tien keer sneller aantasten dan lucht die niet in de buurt van een oceaan is. Bovendien zijn er in het zeewater bacteriën die ijzer verbruiken, waardoor het effect van zeewater op uw drone nog erger wordt.

Er zijn veel artikelen van wetenschappers die ingaan op de enorme corrosieve eigenschappen van zeewater. Er zijn veel wetenschappelijke artikelen waarin wordt gezocht naar een manier om metalen corrosiebestendiger te maken en naar een manier om sommige onderdelen van elektronica te vervangen door dingen als titanium die niet zo snel corroderen. Het probleem is dat deze niet-corrosieve metalen meestal veel duurder zijn dan de metalen die we momenteel gebruiken om elektronische componenten te maken.

Als je drone in zeewater is gevallen, is het eerste wat je moet doen de stroom uitschakelen en de elektronica van de drone spoelen met gedestilleerd water dat je in een winkel koopt. Gedestilleerd water heeft alle elektronische geleidende mineralen die zijn opgelost in het water verwijderd. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat u de drone niet verder beschadigt met meer waterschade of het risico dat een andere geleidende onzuiverheid bovenop de elektronische componenten komt waardoor ze kortsluiten.

SNEL HANDELEN – ALLE STROOM UITSCHAKELEN

Als je drone toevallig in het water terechtkomt, is snel handelen je belangrijkste wapen om te voorkomen dat hij onherstelbaar beschadigd raakt.

Het eerste wat u moet doen, is zo snel mogelijk alle stroom naar de elektronische componenten volledig uitschakelen. Ontkoppel snel de stroom (of het nu een batterij is of iets anders) en laat de drone zijn lading op natuurlijke wijze afvoeren.

Als de drone in het water heeft gezeten. Na verloop van tijd is het waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat de elektronica voor een aanzienlijke periode aan water is blootgesteld. Sommige drones zijn in staat een kortsluiting te detecteren en zichzelf uit te schakelen voordat er aanzienlijke schade aan de elektronische componenten wordt toegebracht.

DOORSPOELEN MET GEDESTILLEERD WATER

Het doorspoelen van de elektronische componenten met gedestilleerd water is een fundamenteel onderdeel van het verwijderen van het zout dat achterblijft nadat het water is verdampt. Dit zout (voornamelijk natriumchloride) geleidt elektriciteit omdat het vrije elektronen heeft in de kristalstructuur die wordt gevormd door de ionische (positieve en negatieve) delen van de atomen.

Als er maar een klein beetje zout aanwezig is wanneer u de stroom weer aanzet, zal dit de elektriciteit gemakkelijk geleiden naar verschillende delen van het drone-schakelsysteem en kortsluiting kunnen veroorzaken alsof de onderdelen met een draad zijn verbonden.

Neem de tijd met dit spoelen. U kunt ook ongeveer 5% contactreiniger in uw water gebruiken die u kan helpen bepaalde aspecten van de printplaat schoon te maken.

Om het droogproces af te ronden kun je ook besluiten om 90% plus isopropyl alcohol op een tandenborstel te gebruiken om water van de onderdelen van je drone te verwijderen.

DROOG DE DRONE

Nadat je al het zout volledig hebt verwijderd met gedestilleerd water is het tijd om de drone zo goed mogelijk te drogen.

Het eerste wat u moet doen is de drone op zoveel mogelijk manieren ronddraaien om snel al het restwater te verwijderen dat u eventueel in de drone heeft zitten. Schud zachtjes met de drone terwijl deze in verschillende posities wordt gedraaid om eventuele kleinere druppels te verwijderen. Haal indien mogelijk de drone volledig uit elkaar om de resterende vloeistof te laten weglopen en de interne onderdelen schoon te maken.

Nu komt het belangrijkste: leg uw drone niet in rijst of silica!

Het resterende water kan worden verwijderd zonder dat de drone in rijst hoeft te worden gelegd. Er gaat een mythe rond dat rijst al het water zal absorberen. Dat is gewoon niet waar. Als je er zeker van wilt zijn dat je al het water eruit blaast voordat je het laat drogen, kun je een föhn op de laagste stand gebruiken om wat van het vocht te verwijderen.

Het beste wat u kunt doen is de drone zo lang mogelijk, maar niet korter dan vijf dagen, op een droge plaats laten staan.

VOORZICHTIG DE STROOM INSCHAKELEN

Dit is het stukje waar iedereen het meest bang voor is. Als je de elektronische kaart hebt doorgespoeld met gedestilleerd water en isopropylalcohol hebt gebruikt om dat water te verdringen en het zo veel mogelijk hebt laten opdrogen… Dit is waar je echt te zien krijgt hoe beschadigd je drone is.

Drone schade kan ook niet direct zichtbaar zijn. Ook al heb je alle juiste dingen gedaan, het kan zijn dat je gewoon tijdelijk geluk hebt gehad – als hij al aangaat. Schakel de stroom weer in door de batterij weer aan te sluiten en uw drone zoals gewoonlijk op te starten. Let hierbij vooral op alle geluiden, geluiden en geuren die je drone maakt.

Als alles volgens plan verloopt en er niets raars gebeurt, kun je met je drone vliegen en gaat er hopelijk verder niets mis mee. Als er echter een beetje residu van het water achterblijft, kan dit na verloop van tijd corrosie veroorzaken en kan het zijn dat je drone daardoor minder lang meegaat.

Als je merkt dat je drone niet meer aangaat kun je de drone openmaken en gaan kijken wat er nu eigenlijk beschadigd is. Hiervoor moet je een microscoop kopen en de nieuwste technieken voor het repareren van elektronische printplaten onder de knie krijgen.

Als dat niet werkt en je bent niet bereid of in staat om de autopsie zelf uit te voeren, kun je je drone naar een betrouwbare reparateur sturen die de schade kan beoordelen en je kan vertellen of je drone permanent dood is.

LAAT DE SCHADE OPNEMEN DOOR EEN ERKEND REPARATEUR

Fabrikanten van draagbare elektronica hebben vloeistofschade-indicatoren in hun producten geïntroduceerd om garantiemisbruik door waterschade te detecteren. Soms is het dus niet zo eenvoudig als zeggen dat iets anders het defect heeft veroorzaakt en het onder garantie gerepareerd te krijgen.

Echter, er zijn enkele problemen met deze vloeistofschade-indicatoren, omdat een hoge luchtvochtigheid er ook toe kan leiden dat ze aangeven dat de drones in contact zijn gekomen met vloeistof – wat niet het geval is.

Eerlijk zijn tegen uw reparateur en hen precies vertellen wat er is gebeurd, is de beste optie voor u, omdat ze dan alle informatie hebben die ze nodig hebben om uw drone goed te repareren!

Er zijn stappen die je moet ondernemen als je drone in het water terecht komt. Er zijn een paar dingen die je van tevoren kunt doen om ervoor te zorgen dat je drone zo waterdicht mogelijk is. En dit is vooral belangrijk als je in een vochtige omgeving vliegt of als je regelmatig in de buurt van de oceaan vliegt waar veel zeewatervocht is wat erg corrosief is.

HOE KAN IK MIJN DRONE WATERDICHT MAKEN?

Het waterdicht maken van je drone komt neer op het fysiek bekleden van de elektronica met een waterafstotende (hydrofobe) coating. Er zijn een aantal mogelijkheden om de elektronica te coaten, zodat je je drone kunt beschermen tegen vocht, sneeuw of kortsluiting door blootliggende soldeerverbindingen.

COAT ELEKTRONICA IN SILICONEN OF ACRYL

Er zijn twee methoden om drone-elektronica waterdicht te maken. Dat is met behulp van siliconen en acryl coatings. Over het algemeen is silicone een betere keuze omdat het bestand is tegen hogere temperaturen, maar acryl is gemakkelijker te verwijderen omdat je je soldeerbout kunt gebruiken om de coating te verwijderen.

Wat u ook gebruikt om uw elektronica te coaten, u moet ervoor zorgen dat er een dunne, gelijkmatige dekking is over het gehele oppervlak om het goed te beschermen.

Als je je eigen drone bouwt, is het heel gemakkelijk om bij alle elektronische componenten te komen, maar als je een commerciële drone hebt, moet je proberen de buitenste laag te verwijderen zonder de plastic lipjes te breken die de drone op zijn plaats houden.

De eerste stap is het schoonmaken van de printplaten met een oude tandenborstel en isopropylalcohol.

Nadat de isopropylalcohol is opgedroogd, brengt u de coating aan met het borsteltje dat bij het product wordt geleverd. Het zou slechts ongeveer een uur moeten duren om te drogen, maar laat het zo lang mogelijk zitten om er zeker van te zijn dat het helemaal niet nat is voordat u uw drone weer in elkaar zet of aanzet.

Zorg ervoor dat u de coating niet aanbrengt op iets dat een elektronische verbinding nodig heeft, zoals USB-ingangen. Als u per ongeluk een gebied bedekt dat een metalen verbinding nodig heeft, kunt u de coating verwijderen met een kleine hoeveelheid isopropylalcohol op een wattenstaafje.

DRIJVEN DRONES?

Veel commerciële drones blijven niet drijven als ze op water landen. Dit komt omdat ze een relatief klein oppervlak hebben en niet veel water verplaatsen. Je kunt drijflichamen kopen voor verschillende commerciële drones, zoals die van de fabrikant DJI, maar ze drijven niet van nature op zichzelf.

Sommige drones zijn speciaal vervaardigd zodat ze op het water kunnen landen. Dit is het geval voor drones die worden gebruikt voor de visserij en andere onderwater- of bovenwaterbewakingsactiviteiten.

Als u meer wilt weten over de beste drones voor de visserij bekijk dan mijn andere artikel – de beste drone voor de visserij [producten en instroom]

MAAKT DJI EEN WATERDICHTE DRONE?

DJI maakt geen waterdichte drone in het consumenten assortiment van drones zoals in de Mavic serie alle de phantom serie. De enige DJI drones die waterdicht zijn, zijn de agrarische en professionele camera drones zoals de Matrice 200.

Er zijn manieren om de drone waterdicht te maken zoals hierboven besproken, maar het is niet aan te raden om je drone uit elkaar te gaan halen omdat dit een zware impact garantie is en je meer schade dan water aan je drone zou kunnen toebrengen.

CONCLUSIE

We hebben alles doorgenomen wat u moet weten over het repareren van een drone die in het water is gevallen. Snel handelen is je belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat de waterschade beperkt blijft tot zo weinig mogelijk onderdelen en er zijn een paar trucs met isopropyl en je föhn die al het water uit je drone kunnen verwijderen.

Goed geluk met het repareren van je drone en ik hoop dat hij weer tot leven komt met een bevredigende lichtflits en een gelukkig hoorbaar piepje.

Kan je er niet bij in het water, dan neem je natuurlijk contact met ons op!

bron