Een paar weken geleden kregen wij een vraag van een groep 4-Havo leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht voor hun vak O&O. Zoekend naar een nieuwe opdrachtgever kwamen zij bij Recovery Divers uit: “Mogen we iets voor jullie ontwikkelen?”

De leerlingen volgen het technasium. Binnen het technasium staat het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) centraal. In een groepje krijgt de leerling te maken met vier projecten per jaar. Deze projecten worden aangedragen door een externe opdrachtgever. Voor deze opdracht is Recovery Divers een opdrachtgever. Aan het begin van een nieuw project vindt eerst een bezoek plaats aan deze opdrachtgever. Vervolgens verzamelen de leerlingen informatie en analyseren en beoordelen zij bestaande oplossingen.

Daarna ontwerpen zij zelf een oplossing vaak in de vorm van een prototype of maquette. De eindpresentatie vindt plaats bij – of in aanwezigheid van – de opdrachtgever. Een leerling volgt het vak O&O vier uur per week. Twee lesuren halen we uit rekenvaardigheid en een aantal kunstvakken, de andere twee uren zijn extra uren, die dus voor een iets langer lesrooster zorgen.

Op het technasium leert een leerling vele vaardigheden, zoals samenwerken, kritisch denken, presentaties geven, reflecteren, plannen en organiseren. Daarnaast komen technasiumleerlingen in aanraking met veel verschillende beroepsgroepen. Voor een aantal vervolgopleidingen is het echt een pre om examen te hebben gedaan in het vak O&O.

Wij bedachten een technische vraag voor 4 leerlingen, waarbij ze nu bezig zijn met het onderzoek en aansluitend hun ideeën zullen uitwerken naar een functioneel en technisch ontwerp. Maar hoe kan je iets ontwikkelen voor een duikteam als je zelf nog nooit hebt gedoken?

Na een stuk online theorie was het gisteren zover. In samenwerking met StartDuiken uit Zoetermeer komen de mannen: Matthijs, Thijco, Finn en Tycho, licht gespannen aan bij het zwembad. Daar worden zij welkom geheten door een deel van het Recovery Divers duikteam en hun instructeur van die avond Rinko.

Na een duidelijke briefing van bijna een uur is het zover, omkleden, set opbouwen, controleren en het water in. Finn heeft al ervaring met duiken en zijn brevetten, dus we geven hem een camera mee om wat leuke beelden te maken als herinnering aan deze avond.

Ouders staan versteld te kijken hoe de mannen dit oppakken. Al snel liggen ze in het diepste gedeelte van het zwembad, hangen op de kop, doen oefeningen en voelen hoe het is om te duiken! Hoe krijg je een puber stil? Zo!

Om 21:00 moeten ze, met tegenzin, het zwembad uit. Ze hebben ervaren hoe het is om een duikfles op je rug te hebben, maar nog belangrijker, hebben genoten van het uur onder water, hopelijk geeft ze dit extra inspiratie om ons vraagstuk op te lossen, natuurlijk houden we jullie op de hoogte!

Dank aan Matthijs, Thijco, Finn en Tycho, hun ouders voor het vertrouwen en natuurlijk het team van StartDuiken om dit mogelijk te maken! Extra pluim voor Rinko, de instructeur, want je zal het maar moeten doen, 4 pubers begeleiden in een zwembad!