Voor het eerst kunnen duikers hun favoriete films en series bekijken terwijl ze onder water zijn. Met de nieuwe technologie kunnen duikers tijdens decompressiestops of ontspanningsduiken genieten van entertainment zonder boven water te komen. Het revolutionaire RD104 DiveMask, ontwikkeld door een internationaal team van tech- en duikexperts, is het eerste duikmasker ter wereld met een geïntegreerd heads-up display en Netflix-streamingfunctionaliteit.
Innovatieve technologie voor onderwater-entertainment
Het RD104 DiveMask maakt gebruik van een geavanceerd optisch projectiesysteem, waarbij een micro-OLED-scherm (vergelijkbaar met die in high-end AR-brillen) beelden direct op de binnenkant van het masker projecteert. Hierdoor kunnen duikers video’s bekijken zonder hun zicht op de onderwaterwereld volledig te verliezen. De helderheid en het contrast passen zich automatisch aan op basis van het omgevingslicht, zodat het scherm zowel in troebel als helder water optimaal zichtbaar blijft.
Voor de audioweergave wordt een botgeleidingssysteem gebruikt, vergelijkbaar met technologie in militaire duikcommunicatiesystemen. Dit betekent dat geluidstrillingen via de botstructuur worden doorgegeven, zonder dat oordopjes nodig zijn. Hierdoor blijft het omgevingsgeluid hoorbaar en wordt de veiligheid van de duiker gewaarborgd.
Het systeem is draadloos en wordt aangestuurd door een compacte, waterdichte module die op de persluchtfles wordt bevestigd. Via een speciale interface kunnen duikers hun favoriete films en series selecteren met een eenvoudige handbeweging, dankzij een ingebouwde bewegingssensor. De films en series zijn makkelijk op de module te downloaden via een app, welke beschikbaar is voor Android en Apple.
Testfase en toekomstplannen
De eerste tests met het RD104 DiveMask zijn uitgevoerd in gecontroleerde duikomgevingen en leverden veelbelovende resultaten op. Testduikers konden onder water genieten van populaire titels zoals Blue Planet, Deep Sea Challenge, en Finding Nemo.
“Het grootste probleem was het garanderen van een stabiele videostream onder water, aangezien radiosignalen zich lastig verspreiden in een vloeibaar medium,” legt Marco, hoofd innovatie bij van RD104 uit. “Dit hebben we opgelost door een speciale data-overdrachtstechniek die gebruikmaakt van lage frequenties, vergelijkbaar met sonar, waardoor we een constante verbinding tussen het masker en de drager mogelijk maken.”
Recovery Divers is momenteel bezig met het testen van de RD104 en verwacht dat de eerste consumentenversie deze zomer beschikbaar komt. Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven voor de pre-orderfase.