Ook dit verhaal begint met een WhatsApp bericht:

“Hi Recovery Divers, ik heb jullie hulp nodig: Zaterdag is me oorbel bij ons in het water gevallen
We wonen aan het water en ik stond bij onze stijger en toen viel hij erin!”

We bellen direct met Petra. Na een huwelijk van 12,5 jaar krijgt zij van haar man een paar mooie oorbellen. Ze heeft deze niet vaak in, maar omdat haar vriendin zaterdag langs zal komen heeft zij ze in gedaan. Maar, voordat de vriendin komt moet nog even snel de lengte van de steiger opgemeten worden.

Manlief aan de ene kant en Petra aan de andere kant. Als ze bukt om het meetlint aan te pakken valt de oorbel zo in het water met een plons. Balen! De man van Petra pakt zijn duikbril en gaat er achteraan, het water is donker, er is stroming en hij kan niets zien. Hij probeert met een vergiet nog de oorbel te vinden, maar het enige dat er in zijn vergiet komt zijn schelpjes en zoetwater mosselen.

Petra staat met dames mode op de markt en heeft met haar Facebookpagina een groot bereik. Ze besluit een oproep te doen op haar Facebook pagina:

Marja, een van onze vrijwilligers wordt getagd, Marco noemt ons en de zoon van haar vriendin hebben wij ook al eens geholpen in Vinkeveen, dat verhaal lees je hier. Contact is dan zo gemaakt.

Vandaag staan we om kwart over 7 bij Lucky Divers in Rotterdam, even snel de flessen vullen en naar Purmerend. Iets voor negen uur zijn we er, als we aanbellen doet Petra open en staat haar viervoeter ons ook al op te wachten. Petra kan precies aanwijzen waar de oorbel in het water is gegaan, maar de bodem is verstoord door een vergiet!

Niet veel later heb ik mijn wetsuit aan en heeft Marja mijn duikset opgebouwd. De boei ligt al in het water, we zijn er weer klaar voor. Het water is donkerbruin en als ik eenmaal in het water lig zie ik niet eens mijn eigen handen, lampen hebben geen zin!

Ik haak de seinlijn vast, zet de metaaldetector aan en laat het lucht uit mijn trimvest lopen. Niet veel later ben ik op de bodem. De bodem ligt vol met ijzer en andere stukken metaal. Het eerste mooie signaal is een handvat van een kastje. Het tweede signaal klinkt kleiner, zou dit ‘m al zijn?

Ik ga iets boven de stoffige laag met mijn hoofd en in beetje ligt dat er op mijn hand komt van mijn hoofdlamp zie ik de oorbel fonkelen! Hebbes, ik geef Marja een seintje en kom langzaam naar boven, het setje oorbellen is weer compleet!

Totaal hebben we 3 minuten in het water gelegen! Na het omkleden drinken we nog een kopje koffie en gaan we weer op huis aan, weer iemand blij kunnen maken, op naar het volgende avontuur.