Als mijn wekker gaat heb ik een vast stramien. Dat begint met koffie. Tijdens de koffie lees ik, dit keer in de tuin, als eerste de mail. We hebben onder andere een bericht van Tim:

“Goedenavond helaas mijn iPhone te water in Vinkeveen, adres: Baambrugse Zuwe XX.
Ik vermoed op een diepte van 2-3 mter, het is langs de kant bij een steiger bij een woonhuis. Wij wilde net gaan varen en viel bij instappen uit mijn broek.
Hopelijk kunnen jullie nog iets betekenen.
Met vriendelijke groet,
Tim”

Het is nog vroeg voor de zondag (8 uur) dus ik besluit niet te bellen op het opgegeven nummer, maar een Whatsapp te sturen. Tim belt meteen terug en we spreken af voor 11:00 uur op locatie.

Een prachtig huis en dito tuin. Achter het huis is er een steiger om boten aan te leggen. Tim wijst de exacte plek aan. Vinkeveen kennen wij, duikers, maar al te goed, er wordt, hemelsbreed 200 meter verderop, veel gedoken. Maar hier is het water donkerbruin. Tijdens het opbouwen van mijn duikset neem ik tegen beter weten in toch mijn lamp mee.

Tim maakt wat foto’s want zijn vrienden willen niet geloven dat er een duiker uit Rotterdam komt om hem te helpen.

Tim vertelt dat hij een zwarte iPhone heeft en de batterij al aardig leeg was toen deze het water in viel. Tim: “Dus ik moet deze eerst maar drogen om te kijken of hij het nog doet”. Wij hebben goede ervaringen met de waterdichtheid van de iPhones die we opduiken dus die zal het nog wel doen.

Niet veel later lig in in het water en daal ik af. Zolang ik de bodem niet raak heb ik een beetje zicht (20 centimeter), maar ik zie zo snel geen telefoon liggen, dus de metaaldetector gaat aan. Deze gaat ook meteen af, te horen aan het signaal moet hier iets groots liggen… En dat is het ook, er ligt een roestvrijstalen trap van ongeveer 2 meter lengte precies in het zoekgebied. Die moet er dus eerst uit, hebben ze meteen de trap terug. Daar hebben we een video van, die zie je hier (tekst gaat door onder de video:

@recoverydivers We doken in Vinkeveen voor een IPhone, we haalden ook meteen een trap naar boven. #recoverydivers #verloren #gevonden #duiken #scuba #metaaldetectie #detectie #metaldetecting #searchandrecovery #scubadiving #scubadiver #iPhone #apple #vinkeveen #vinkeveenseplassen ♬ origineel geluid – Recoverydivers

Niet veel later lig ik weer op 3 meter diepte en gaat mijn metaaldetector weer af: de iPhone van Tim. Het scherm schiet aan en hij heeft nog wat afspraken vandaag volgens zijn agenda. Als ik boven kom kan ik de telefoon meteen overhandigen aan Tim. Telefoon en trap, weer een mooi duikje.