Het is al avond als we een berichtje krijgen van Jetty:

“Hi Recovery Divers, ik heb jullie hulp nodig: ik woon momenteel tijdelijk op een boot in de haven van Woerden.
Tijdens het, op zijn kop, knopen van een lijntje is mijn autosleutel in het water gevallen. Het is mijn enige sleutel.
Ik hoor graag of jullie wat voor mij kunnen betekenen. Ik weet in principe waar hij te water is gegaan.”

De boot ligt aan de Emmakade in Woerden. Je kan een sleutel laten bijmaken, maar dit was de enige sleutel die ze nog hadden en nog erger: de auto is verkocht en zonder sleutel is dat erg lastig!

We spreken af om 08:15 in de haven. Als wij aankomen hebben we de boot en eigenaar snel gevonden. De plek is duidelijk en het gaat om een keyless sleutel, een beetje rond, met een aantal knoppen erop, een beetje de vorm van een mossel.

Als Marja haar droogpak aan trekt bouw ik haar duikset op. Al snel ligt alles klaar om te duiken: seinlijn, duikboei, lampen, vinnen en de metaaldetector.

Niet veel later springt Marja in het nog koude water van de haven. We klikken de seinlijn vast en doen nog een laatste controle. Er is net genoeg ruimte tussen de kade en de boot voor een veilige opstijging, dat is wel zo prettig.

Marja besluit om eerst zonder metaaldetector naar beneden te gaan en te zoeken op de tast. Zicht heeft ze onder water niet en er liggen allemaal mosselen op de bodem, allemaal in de vorm van de autosleutel die we zoeken. Al snel komt ze weer boven water, ik heb de metaaldetector al klaar liggen.

En daar gaat ze weer, koppie onder. Nog geen minuut later krijg ik al het signaal dat ze de verloren autosleutel heeft gevonden! Wat een topper!

Eenmaal boven kan ze de autosleutel overhandigen aan de dolgelukkige eigenaar. Het opbouwen van de duikset duurde langer dan het zoeken naar de sleutel.

Als we onderweg zijn om de volgende te helpen krijgen we een berichtje van Jetty: “Zojuist de tijd gehad om naar mijn auto te lopen en de sleutel werkt nog (elektrisch)!!!!”