We komen net terug van een duik in Kampen en staan onze flessen weer te vullen bij Lucky Divers als onze telefoon gaat. Martijn van Q Concepts in een aandrijflijn met foil verloren in het water en heeft onze hulp nodig in Doesburg.

Zij hebben daar in de haven getest met een autonoom prototype vaartuig. Dit demonstatievaartuig is onder andere voorzien van draagvleugels en zit vol met 3D prints. Een mooi begin van een ontwikkeling die als doel heeft de realisatie van autonoom varen!

Tijdens een scherpe draai is de aandrijflijn tijdens een test afgebroken. Deze ligt nu op 4,5 meter diepte in de haven van Doesburg. Geen emotionele waarde waar wel technologische waarde: daar doen we het ook voor!

Het zoekgebied is relatief groot dus we besluiten met 2 duikers te gaan zoeken. Henry, een van onze duikers woont is Doesburg, dus dat is een inkopper, gelukkig kan hij ook zo snel. Aangezien ik vandaag al een duik gemaakt heb en vanavond nog een duik moet maken gaan Dave en Henry het water in, ik zal kantwachten.

Om iets voor 11 komen we met een zonnetje aanrijden in Doesburg. Yosri, een collega van Martijn staat ons al op te wachten en ook Henry is al aanwezig. We maken een duikplan en bespreken de omstandigheden.

Terwijl de mannen zich omkleden en hun set opbouwen zet ik de trap in het water zodat we een makkelijke in- en uitstap hebben. De duiklocatie is 32 meter uit de kant. Een ander team heeft afgelopen weekend al gezocht zonder succes. Nu hebben zij alleen maar gezocht op de tast. Wij gebruiken metaaldetectors onder water en vaste zoekpatronen op basis van onder andere kompas en touwen.

We gaan er eigenlijk vanuit dat we ook deze terug kunnen vinden. We doen een buddy check (controle op alle apparatuur van de duikers) en de mannen stappen het water in. Vinnen aan, lampen aan, metaaldetectors om. Dave legt de duikboeien op hun plek en de duikers dalen af.

Ondertussen is het hard gaan waaien en krijgen we een aardige bui in onze nek. Aan de bubbels kunnen we goed zien waar de mannen zijn. Hun rondjes worden steeds groter en ik heb ondertussen met Yosri een goed gesprek over duiken en techniek.

Na 16 minuten komt Dave al boven met de aandrijflijn. Deze overhandigen we natuurlijk aan Yosri die er meteen foto’s van maakt voor zijn collega’s die op kantoor zitten te wachten op goed bericht.

Wederom een succesvolle recovery zonder zicht. Nieuwsgierig? Bekijk dan even het filmpje van deze zoekactie: