Een telefoon in het toilet. Of op de bodem van het zwembad. Het gebeurt op grote schaal. Helaas gaan water en telefoons toch echt niet samen. Bijna dagelijks komen er meldingen binnen van telefoons die in het water zijn gevallen. Is hij nog te redden? Met onderstaande tips is deze kans groter!

In hij voor jou onbereikbaar? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op! We helpen je graag!

Heb je een waterdichte telefoon?

Veel nieuwe modellen smartphones zijn waterbestendig. Zo kennen de nieuwste iPhones een IP67-certificatie. Hierdoor kunnen ze maximaal een half uur onder water worden gehouden. Dit geldt voor zoet water en tot een diepte van één meter.

Enkele nieuwe Samsung toestellen kennen zelfs een IP68-certificatie. Zij kunnen maximaal een half uur onder water blijven tot maar liefst anderhalve meter. Heb je een wat ouder model in het toilet of ander water laten vallen? Lees dan hieronder wat je moet doen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Wat kan je het beste doen om jouw telefoon te redden?

  1. Zet de telefoon direct uit. Haal de simkaart en de batterij eruit als dat kan. Juist als je jouw telefoon aanzet kan kortsluiting ontstaan. Dan is de telefoon misschien helemaal verloren. Laad hem ook niet op.
  2. Verwijder de cover of de case van het toestel. Ontkoppel ook een eventuele koptelefoon.
  3. Schud of beweeg het toestel niet. Beweging zorgt ervoor dat het water zich verder verspreid.
  4. Probeer de telefoon niet snel te drogen door hem in de zon of op de verwarming te leggen. Gebruik ook zeker geen föhn om hem te drogen. Door de hitte zetten sommige materialen uit. Hierdoor kan het water toch op plekken komen die eerder onbereikbaar waren. En de magnetron is helemaal uit den boze!
  5. Heb geduld! Laat de telefoon tenminste 72 uur uit staan. Je kunt in de tussentijd proberen het overtollige water met een stofzuiger op te zuigen.
  6. Leg jouw telefoon in een afgesloten zak met ongekookte rijst. De rijst absorbeert het water. Ook Reviveaphone kan een goede oplossing zijn. Dit is een vloeistof die mineralen verwijdert. Deze mineralen zitten in het water en zijn schadelijk voor jouw telefoon.

Gaat de telefoon ondanks deze tips niet meer aan?

Neemt u dan contact op met een expert. Denk aan een Apple store of een andere mobiele telefonie- of reparatiewinkel.