Vandaag eens niet een recovery, of….eigenlijk wel….

Dit keer geen aanvraag via whatsapp, maar een tijdje terug via de mail:

Hi,
Ik zou graag in onze jachthaven een schoonmaak dag willen organiseren. Daarvoor ben ik op zoek naar een groepje duikers die de voorwerpen die op de bodem liggen naar de wal willen brengen.
Uiteraard zullen we niet de hele bodem schoon krijgen wat uit het water is, is winst.
Ik hoor graag wat de kosten en voorwaarden zijn.
Groeten,
Joyce

We spreken met Joyce een datum af, je raadt het al, dat was vandaag. Totaal met 5 personen die kant op: (4 duikers en extra support van onze kantwacht Ronald)

Om half 10 zitten de 5 musketiers in de haven al aan de koffie: Ronald, Jasper, Henry, Dave en Jochem. We bespreken welk deel we als eerste gaan doen, want er zijn een aantal wensen.

Zo ligt er wat gereedschap in die ze er graag uit willen hebben: van hamer tot kitspuit en missen ze een dekzeil van de kraan.

We maken een plan van aanpak en gaan ouderwets in duo’s duiken, dat doen we niet vaak ivm slecht zicht, maar hier is er prima zicht!

Henry en Dave vormen een buddy-setje en hetzelfde geldt voor Jasper en Jochem. Die laatsten zijn het enthousiasts want voordat Dave zijn set om kan hangen liggen de 2 J’s er al in en drijven ze op hun vest al lekker op hun rug richting de aangewezen plek.

Eenmaal aangekomen wordt er al snel het teken gegeven om te dalen. Halverwege het dalen gaat de lamp aan en wordt de metaaldetector, die nog vast zit los geklikt en vast gemaakt aan de polsen van de duikers. Ongeveer 4-5 meter diep, meter of 3-4 zicht. Duikers ok, daar gaan we dan.

Het zeiltje is letterlijk en figuurlijk al snel boven water. Daarna vliegt ons het gereedschap om de oren. Gelukkig zijn er ook wat emmers verloren, dus die kunnen we mooi vullen met divers gereedschap.

Niet veel later komen we de eerste schrobbers, wasrekken, barbecues en zelfs een stofzuiger tegen. Dan nog een wasrek, met was, hoe leuk is dat! Althans, leuk om te zien, erg dat het in de natuur ligt.

De jachthaven is trots lid van Blauwe Vlag: De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens.
De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die het strand of de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering. Ze moeten hierbij aan diverse criteria voldoen.

Na 3 kwartier verzamelen de duikers zich weer aan de kade. Even eruit voor een sanitaire stop en een wel verdiend kopje koffie met watertemperaturen van 6-8 graden.

Nieuw plan, nieuwe locatie. Jasper en Jochem komen al snel boven met een groot vat aan een hefboei, deze is zo zwaar dat we de kraan nodig hebben om deze aan land te krijgen.
Er komt een hele giek uit van 5,5 meter en zelfs een toiletpot wordt naar boven gehaald.

Om 13:00 is het echt tijd om te stoppen, de duikers hebben veel energie verbruikt in het koude water en zijn vaak omhoog en omlaag gedoken, daar zit om veiligheidsredenen een limiet aan en wij duiken altijd binnen de limieten!

Gelukkig hebben we nog genoeg beeld materiaal voor je om te bekijken: