Een keer geen foto van een duiker met een iemand die zijn verloren object terug heeft? Natuurlijk zit daar een verhaal achter.

We krijgen gisteravond een mail van Serge:

“Goedendag,
Vandaag zijn mijn iPhone 12 pro en mijn ray-ban zonnebril in het ondiepe (ca 1.00 m) water gevallen, aan de steiger van Vinkeveen Eiland 1. Ik weet vrij specifiek waar het was omstreeks bij 52.249049, 4.961750.
Het zou voor mij van grote waarde zijn om de telefoon en zonnebril terug te krijgen, ook als ze (zo te verwachten) al stuk zijn.
Het telefoonnummer dat ik hierboven heb ingevuld is van mijn vriendin.
Fijn als u contact wil opnemen,
Met vriendelijke groet,
Serge”

We bellen meteen om een afspraak te maken. Serge heeft een drukke agenda en kan eigenlijk pas woensdag. We willen allemaal de telefoon er zo snel mogelijk uit hebben dus besluiten we deze er vandaag uit te halen! Serge kan er niet bij zijn maar we gaan hem op de hoogte houden. Hij geeft ons duidelijk instructies over de locatie, dus dat kan niet missen.

Samen met Tommy ga ik naar Vinkeveen, Zandeiland 1, een mooie plek om rustig te kunnen genieten van de zon. Je kan er ook duiken, maar we duiken er niet vaak want we moeten een aanzienlijk stuk lopen met onze uitrusting. Dus: gaan we vandaag een aanzienlijk stuk lopen met de uitrusting!

Eenmaal aangekomen zien we al snel de plek waar de telefoon moet liggen. We bouwen de set op en leggen de seinlijn klaar. Tommy helpt met de duikset en voor ik het weet lig in in het water. De seinlijn vast, de lampen zet ik aan en ik geef het duiker OK teken. Het is op deze locatie, langs de steiger, niet diep. Ongeveer anderhalve meter. Links van me schiet een rivierkreeftje weg en voor mij zwemt een baarsje. Ik heb een halve meter zicht. De bodem bestaat uit allemaal kuiltjes waarin je een telefoon zo over het hoofd ziet, dus de metaaldetector gaat mee onder water.

Al snel heb ik de telefoon onder de schotel van de XP Deus en geef ik Tommy een teken dat ik de iPhone heb gevonden. We maken nog even een filmpje voor Serge, dan kan hij in ieder geval zien hoe we de telefoon gevonden hebben.

Ik duik daarna weer onder om op zoek te gaan naar de zonnebril. Deze kunnen we helaas niet vinden, er is veel bootverkeer dus de kans bestaat dat deze weg geblazen is door een schroef.

Als we Serge bellen is hij dolblij, zeker omdat de telefoon het nog doet. De volgende duik is in de buurt en Serge komt daarheen om zijn telefoon op te halen! Op naar de volgende!