Bij ons staat veiligheid voorop, in alle opzichten, zowel voor de duiker als de kantwacht. Alle duikers en kantwachten zijn ervaren en hebben van onze meest ervaren duikers en kantwachten een degelijke en vastgestelde training gehad, zowel op als in het water.

Maar daar blijft het niet bij. Regelmatig oefenen wij verschillende (nood) scenario’s. Want wat doe je als duiker als je geen zicht hebt? Of wat doe je als je vast zit?

Afgelopen vrijdagavond hadden we een nettentraining, mede georganiseerd door een van onze sponsors: Lucky Divers in Rotterdam.

Briefing, iedereen stil, dat gebeurt niet vaak!

We oefenen dit ieder jaar, want de veiligheid staat altijd voorop, ook voor de ervaren duiker. Het zwembad is ideaal om dit soort oefeningen te doen, er zijn immers gecontroleerde omstandigheden waardoor er tijdens de oefening geen gevaren zijn voor de duikers. Zo oefenen we het liefst op onze vaardigheden.

Zoals altijd beginnen wij met een duidelijke briefing. De laatste vragen worden beantwoord en dan is het tijd, voor wie dat nog niet heeft gedaan, om zijn duikset op te bouwen.

Om mij heen zie ik verschillende duikers al een buddycheck doen, een laatste controle voordat we als duiker het water in gaan. We beginnen met het licht aan, er liggen verschillende type netten op de bodem en aan de wand van het zwemban. Ieder touw, elke knoop, vormt een potentiële val voor de duikers.

Daarom duikt er per keer maar 1 duiker in / onder het net en blijft zijn buddy ernaast om eventueel te helpen.

Het zwembad biedt een veilige omgeving om te experimenteren, om te falen en om te leren. Met elke succesvolle ontsnapping uit de verstrikking van de netten, verfijnt de duiker zijn technieken en bouwt hij het vertrouwen op dat nodig is voor het volgende net.

Flink aan het oefenen

Maar de nettentraining is meer dan alleen het ontwikkelen van vaardigheden: het is een mentale oefening in kalmte en focus. Terwijl de duiker soms worstelt om zich te bevrijden, leert hij de kunst van het rationeel denken onder druk, het onderdrukken van paniek en het handhaven van een heldere geest, zelfs in de meest benauwende situaties.

Na 45 minuten hebben alle duikers goed kunnen oefenen bij de verschillende netten, nu gaat het licht uit! Een aantal duikers heeft een zaklamp mee, dat betekent een hand minder om los te komen!

We duiken weer het hele parcours en oefenen nu met een stuk minder zicht. Een aantal leden maakt het zichzelf extra moeilijk: de duikbril gaat zelfs af!

Na 90 minuten zijn we klaar met de oefening en komt iedereen moe maar voldaan het zwembad uit.

Wij willen iedereen bedanken voor zijn inzet en in het bijzonder Lucky Divers voor het faciliteren van de training!