Meestal begint een oproep met een kort berichtje via WhatsApp of email. Joris maakte er een wat langer verhaal van:

“Hallo Recovery Divers!
Ik ben dit weekend in Zwolle op het water mijn telefoon verloren. Het gebeurde op een ontzettend stuntelige manier, die mijn vrienden (en ik zelf) er best grappig vonden uitzien. Ik was er dus eerst vrij nuchter onder; ik kon er niks meer aan veranderen en het is uiteindelijk maar materiaal. Nu kom ik er helaas achter dat er ontzettend veel foto’s en video’s van de afgelopen jaren opstonden waar ik nu niet meer bij kan. Ik heb geen online back-up gemaakt, blijkt. Foto’s van leuke dingen doen met vrienden, vakanties, foto’s met (nieuwe) familie. Ik vond het erg waardevol om die fotoalbums te hebben. Ik roep daarom jullie hulp in. Willen jullie mij helpen met het vinden van mijn telefoon? Ik heb zelf geprobeerd te duiken met een duikbril, maar het water was te donker en te diep.

Hij ligt in de gracht in de binnenstad van Zwolle aan de kant van de (straat) Thorbeckegracht, ten oosten van het Pelserbrugje: hij ligt ter hoogte van een witte streep op de kade, ten westen van de 5e pilaar vanaf het Pelserbrugje, zo’n 1 tot 2 meter vanaf de kade. Het is daar relatief diep, ik schat tussen de 2 en 3 meter.

Ik hoor graag van jullie! Ik ben bereikbaar op het opgegeven telefoonnummer, maar alleen via whatsapp. Ik zit op WhatsappWeb.

Los van mijn “aanvraag” vind ik het geweldig om te zien hoe jullie zo veel mensen blij weten te maken. Super werk!
Gr, Joris

We mailen heen en weer met Joris en spreken af in Zwolle. Het gebeurt niet vaak dat de locatie zo nauwkeurig in de mail staat, we kunnen ons dus goed voorbereiden.

Als we aankomen staat Joris ons al op te wachten. Hij heeft ons via internet gevonden na de duik van Henry, een paar honderd meter verderop bij de Pannenkoekenboot, dat verhaal lees je hier.

Terwijl ik de boeien in het water leg is Marja al druk met het opbouwen van mijn duikset. Als ik mijn wetsuit aan doe zijn we er klaar voor. Setje op mijn rug en de lamp op mijn hoofd.

4 meter onder mij het water. Met een commandosprong lig ik er zo in, ik klik de seinlijn vast en Marja geeft mij de metaaldetector aan. Al snel lig ik op de bodem van de Zwolse gracht. Er liggen fietsen, winkelwagens, heel veel blikjes, maar geen telefoon te bekennen.

Joris is de telefoon verloren vanaf zijn boot tijdens een concert. Plaatsbepaling is op dat moment, tijdens het verliezen, niet het eerste waar je aan denkt, dus maken we, na kort overleg het zoekgebied groter.

Ongeveer 3 meter van de aangegeven plek vinden we de telefoon. Want als het er ligt, dan vinden we het!