Gisteravond hadden we het druk. We krijgen steeds meer aanvragen en we willen graag iedereen helpen. Daarom stond gisteravond in het teken van training. Nieuwe kantwachten stonden in het zwembad te oefenen met nieuwe duikers aan de seinlijn. De beschikbare duikers lagen ook in het zwembad om te helpen of stonden langs de kant trainingen te geven.

En net als je lekker bezig bent gaat de telefoon. Botenverhuur Schoone in Zwolle: een van de medewerksters heeft haar splinternieuwe iPhone 14 plus in het water laten vallen! Alle duikers die we op dat moment beschikbaar hebben zijn in het zwembad en het is 1,5 uur rijden. Jara, de eigenaresse van de telefoon heeft heel veel vragen: “Doet hij het nog wel? Kunnen jullie de telefoon wel vinden?” We stellen Jara gerust: de telefoon doet het morgenochtend ook nog en ja, die gaan we vinden!

We regelen de toestemmingen en vanochtend om 6:30 uur zitten we al in de auto. Als we aankomen om 8:00 is het nog stil in Zwolle. We kunnen goed parkeren en de spullen staan zo op de steiger. Jara is er nog niet, maar we bouwen vast onze set op, het kan maar klaar staan.

Zoals afgesproken staat Jara om half negen bij de steiger. Ze kan precies aanwijzen waar de telefoon in het water is gevallen. Ik trek mijn droogpak aan, slinger de duikset op mijn rug en loop de steiger op. Ondertussen zetten ik alvast mijn lampen aan. Aan de waterkant doe ik mijn vinnen aan en doe ik een laatste controle.

Met een commando sprong plons ik het water in. Ik moet een klein stukje zwemmen maar lig al snel boven de plek waar de telefoon moet liggen. Voordat ik naar beneden ga geef ik Jara nog een bemoedigend knikje: het komt goed, die telefoon komt boven.

Na 5 meter afdalen ben ik op de bodem. Het water is donker en zwart en ik heb 20 centimeter zicht. Ik pak de metaaldetector op de tast, die zit aan mijn trimvest geklikt en zet deze aan. Al snel heb ik een signaal: een bierblikje, hoe kan het ook anders. De 3 volgende signalen liggen te diep, dat kan niet de telefoon zijn!

Ongeveer anderhalve meter van de aangewezen plek heb ik weer een signaal en een tik tegen de schijf van mijn metaaldetector, als ik voel met mijn linker hand heb ik al snel de telefoon van Jara vast. Een blauwe iPhone 14, dat moet hem zijn. Als ik de zijkant aanraak gaat het scherm aan: wekker: er moet iemand zijn bed uit!

De telefoon is weer boven wateri

Binnen de kortste keren ben ik boven. Jara blij en haar net gearriveerde werkgever verbaasd: “ik had niet verwacht dat je die zou vinden!”

Tijdens het afbouwen praten we nog een beetje na in een steeds feller wordende zon. Dit was al een mooie dag en voor Jara kan hij nu niet meer beter! Op naar de volgende duik.