Het is de nacht van vrijdag op zaterdag als we om 4:09 uur een bericht krijgen van Ilias:
“Goede nacht! Beschikbaar? Want het heeft eigenlijk nood!”

Recovery Divers is 24/7 bereikbaar en we reageren ook direct vanuit bed! Telefoon in het water, een iPhone: we bellen om 08:00 uur!

Precies om 08:00 uur gaat de telefoon. Ilias is Uber chauffeur en hij is in het water terecht gekomen na een handgemeen met een klant in Zaandam. Zijn telefoon ligt in het water van de braaksloot die uitloopt in “De Poel”.

Een braak, breek, kolk of wiel, is een gat dat ontstaat bij een dijkbreuk. Met het begrip braak wordt allereerst het gat in de dijk zelf aangeduid. Sedert de omdijking van de Zaanstreek zijn er talrijke braken ontstaan. Bij de vroegere zeedijken is dit nog zichtbaar: de gaten werden namelijk niet gedicht, maar men legde een nieuw stuk dijk aan, om de braak heen. Zo kregen de oude zeedijken hun kronkels. Met het begrip braak wordt tevens het gat aangeduid dat achter de doorgebroken dijk ontstond. Deze gaten, volgelopen met water, vormden kleine meertjes. Een dergelijke braak werd lang niet in alle gevallen drooggemaakt. Soms waren de braken daarvoor te diep, soms ook wilde men het goede viswater, dat de braken vormden, behouden. Drooggemaakte braken kregen de naam Braakpolder.

Het makkelijkste is om de telefoon er op maandag uit te halen, dan kunnen we makkelijker toestemmingen regelen en de iPhone houdt het wel vol onder water. Maar Ilias wil zo snel mogelijk zijn telefoon terug: het is zijn werktelefoon en moet het weekend onder andere nog rijden voor Uber. Dus bewegen we hemel en aarde om de toestemmingen te verkrijgen om er te mogen duiken.

Net na de middag staan alle seinen op groen. Wij gaan duiken in Zaandam. Ik spreek met Patrick af bij Lucky Divers in Rotterdam. Na een kopje koffie en het vullen van de fles rijden we naar Zaandam.

Patrick gaat duiken vandaag en als backup heb ik mijn spullen ook bij me. De auto ligt helemaal vol met spullen. Onderweg bespreken we het duikplan en de verdere vakantieplannen en voor we het weten rijden we Zaandam binnen.

Ilias staat ons al op te wachten, hij is makkelijk te herkennen, het is niet zo’n drukke straat en hij staat er met zijn taxi. Hij kan precies vertellen waar hij in het water is gevallen, net naast een bruggetje.

We lopen terug naar de auto om de spullen uit te laden. Patrick trekt zijn droogpak aan en ondertussen bouw ik zijn duikset op. Een trap hebben we niet nodig vandaag want we kunnen er relatief makkelijk in en uit!

Met een mooie commando sprong van de bug ligt Patrick al snel in het water. We haken de seinlijn vast en zijn er klaar voor. Patrick zakt af in het bruine water, zicht is er niet! Langs de rand liggen veel basalt blokken. Binnen 2 minuten krijg ik 2 rukken op de seinlijn: gevonden!

Als Patrick boven komt met de telefoon roept Ilias al snel: “Dat is niet mijn telefoon….”

Het is even stil dan roept Patrick: “Maar het is hem wel want hij staat nog aan…” Weer een stilte… Even later vertelt dat Ilias dat hij niet alleen in het water heeft gelegen, ook zijn belager heeft in het water gelegen en ook hij was zijn telefoon na het handgemeen kwijt!

Dat is dus telefoon 1, nu de telefoon van Ilias nog. De minuten verstrijken en de zon gaat langzaam onder. Een buurvrouw komt kijken en vertelt ons dat er ’s middags ook een jongeman in het water heeft gelegen. Bolletjes zwembroek aan, “maar die had het snel koud” aldus de buurvrouw. Heeft hij dan de andere telefoon gevonden? Heeft hij hem verder weg geschopt?

De eerste telefoon die we vonden

We besluiten te wisselen. Ik help Patrick uit het water en trek mijn droogpak aan. Ik hang de set van Patrick om en spring op dezelfde plek in het water waar Patrick erin ging. Daarna zwem ik naar de kant om de seinlijn vast te klikken en de metaaldetector aan te pakken.

Inmiddels is het druk geworden op de brug, er staan veel mensen te kijken naar een stel duikers die op zoek zijn naar een telefoon: “dat zijn strijders” hoor ik een jongetje zeggen die live aan het streamen is op Tik-Tok.

Ik maak gebruik van een andere machine en start in een andere zoekcirkel. Binnen een paar minuten is ook de telefoon van Ilias boven water, werkend en wel! We krijgen een applaus van de mensen die aan het kijken zijn. Ilias is blij, hij kan weer aan het werk, hij had stiekem de moed al opgegeven, wij nog niet!

Op maandag melden wij ons bij het politie bureau. Gevonden voorwerpen moeten naar de gemeente, maar deze telefoon is onderdeel van een lopend onderzoek.

Dat is ook de reden waarom we, in overleg met Ilias, zijn gezicht een “blur” hebben gegeven en geen film materiaal tonen.