Ook dit avontuur begint met een WhatsApp bericht:

“Onder andere mijn iPhone is gevallen in het kanaal en is daar al 3 dagen.
Ik weet waar hij is gevallen gevallen, kunnen jullie helpen?”

We appen met Sandro. Binnen de kortste keren hebben we een locatie en spreken we af.

Vandaag haal ik Marja weer op bij Lucky Divers. Met een kop warme koffie gaan we onderweg naar Amsterdam Osdorp.

We zijn ruim op tijd en melden via de app dat we er zijn. Sandro staat aan de andere kant van de brug ons al op te wachten. De opgegeven locatie klopt niet helemaal dus we besluiten de auto te verplaatsen, want anders moeten we wel heel ver lopen met de duikuitrusting.

Sandro vertelt dat hij ruzie heeft gehad met zijn vriendin. De dame in kwestie heeft nogal wat Braziliaans temperament en besluit zijn telefoon en iPad in het water te gooien!

Hij kan aanwijzen in welk van het kanaal de telefoon en iPad het water in gegaan zijn.

We beginnen met het opbouwen van de duikset en maken alles klaar voor de duik. Marja is dit keer nog sneller dan dat ik ben, want ze staat al op mij te wachten als ik mijn droogpak aan heb.

Langzaam glij ik van de kade het water in. Ik doe mijn vinnen aan en zet de metaaldetector aan. We gaan baantjes maken in de lengte. De eerste 2 banen kom ik heel veel blikjes tegen, een kentekenplaatje van een brommer en wat gereedschap. De volgende zoekslag heb ik iets groots in mijn handen. Het is een kluis! De deur is open gebroken en hij is leeg.

Het volgende goede signaal is de iPad van Sandro, zo te zien is die niet meer te redden! Als de iPad daar ligt moet de telefoon ook in de buurt liggen.

Een paar minuten later heb ik de telefoon in mijn handen, in het rode hoesje, inclusief alle pasjes van Sandro. We krijgen een grote glimlach op zijn gezicht, de eerste van de dag die we bij Sandro zien.