Ook dit verhaal begint met een WhatsApp bericht, dit keer van Bine:

“Hi Recovery Divers, ik heb jullie hulp nodig: mijn telefoon en ID bewijs is in het water gevallen vandaag, ik woon op een woonboot op de Amstel en heb geprobeerd de telefoon uit het water te vissen met een net maar kan hem niet vinden… kunnen jullie mij helpen? Ik zou heel erg blij zijn als jullie mij zouden kunnen helpen!!
Groetjes, Bine”

We rijden vanuit Monnickendam door naar Bine om haar te helpen. We kunnen met de auto niet heel dichtbij komen dus parkeren de auto in de parkeergarage, we krijgen wat vreemde blikken als we de lift in- en uitstappen.

Niet veel later staan we aan de Amstel bij de woonboot van Bine, wat een uitzicht. Maar daar kwamen we niet voor! Bine heeft tussen 2 boten haar telefoon laten vallen. Ze kan de plek exact aanwijzen maar is zelf gaan zoeken met een schepnet, dus de kans is groot dat deze niet meer op de aangewezen plek ligt.

Marja bouwt mijn duikset weer op en ik trek mijn nog natte wetsuit aan. Ondertussen bespreken we de zoekstrategie en binnen de kortste keren zijn we er klaar voor… Althans dat denken we, we moeten ook nog ergens het water in! 20 meter verderop is een steiger van rondvaartboten…. Perfect!

Na een korte wandeling met ondergaande zon in Amsterdam (romantischer gaat het niet worden) spring ik in het water. Eenmaal aangekomen bij de plek waar de telefoon moet liggen daal ik af.

Wederom geen zicht. De metaaldetector blijft afgaan. Bierdopjes, blikjes, een halve schaar, halve flessen champagne en wijn, ik kom vanalles tegen, maar geen telefoon.

Ik draai om, verplaats mij 50 centimeter en ga nu terug. Een mooi signaal en ik hoor dat de metaaldetector ergens tegenaan tikt: de telefoon van Bine!

Binnen 5 minuten hebben we ook deze telefoon weer kunnen vinden, Bine blij, kantwacht blij en duiker blij!

Update: we krijgen een aantal dagen later een berichtje van Bine dat de telefoon, ondanks dat het een iPhone 8 is, de duik heeft overleefd en zij alle data van de telefoon heeft kunnen halen!