Je hebt een waterdichte smartphone. Maar hoe waterdicht is die eigenlijk? Kan hij een paar spatjes hebben, of kun je het toestel volledig onderdompelen? De mate van water- (en stof)bestendigheid wordt aangeduid met een IP-nummer. In dit artikel leggen we je precies uit waarvoor en hoe waterbestendig dat jouw smartphone maakt.

IP: Ingress Protection. Wat is dat?
IP staat voor Ingress Protection: beschermingsgraad. Oftewel, de cijfers achter ‘IP’ geven aan in welke mate je telefoon beschermd is tegen water en stof. Het eerste cijfer geeft aan in welke mate een telefoon stofdicht is. Deze gradatie loopt van 0 tot en met 6, waarbij 6 volledig stofdicht is. Het tweede cijfer geeft de waterbestendigheid van een telefoon aan. Deze gradatie loopt van 0 tot en met 8, waarbij 8 staat voor volledig waterdicht.

IP67 en IP68
Koop je een waterdichte smartphone, dan is de kans groot dat deze een IP-gradatie van 67 of 68 heeft. Dat is goed nieuws, dat zijn namelijk de op twee en op een na hoogste gradaties. In beide gevallen is je telefoon waterdicht en kun je met een gerust hart het toestel onderdompelen. Het enige verschil tussen de 2 zit hem in de diepte en duur van het onderdompelen.

IP67: waterdicht tot 1 meter diepte
Heeft je telefoon een IP67-gradatie, dan is deze volledig stofdicht en waterdicht tot 1 meter diepte. Dieper dan 1 meter zal je telefoon ook niet meteen stuk zijn, maar dan is de druk van het water zodanig dat deze onderdelen in de telefoon kan beschadigen. Gevolg hiervan is dat water binnen kan dringen op plekken om vervolgens blijvende schade aan te richten. Kanttekening bij IP67 is dat de waterbestendigheid is getest voor een duur van 30 minuten.

IP68: volledig waterdicht
Is je smartphone IP68-waterdicht, dan kan deze voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven. Mocht je telefoon in het zwembad vallen en je vindt hem niet gelijk terug, dan heb je alle tijd om een duikbril te halen en de bodem van het zwembad af te speuren. Een kanttekening bij IP68 is dat het is getest tot een diepte van 3 meter. Ligt je telefoon in een extreem diep zwembad, dan kan het toestel na verloop van tijd beschadigd raken.

Hoe waterdicht is mijn smartphone?
IP67 Volledig beschermd tegen stof Beschermd tegen onderdompelen tussen 15 cm en 1 meter diepte
IP68 Volledig beschermd tegen stof Beschermd tegen langere tijd onderdompelen tot een bepaalde waterdruk.

Toch kan een IP67 telefoon het soms toch wel overleven, wij doken pas een telefoon op die een aantal uren op 3 meter had gelegen, deze deed het nog, het hele verhaal lees je hier!

Conclusie
Zo, nu weet je hoe waterdicht jouw smartphone is. IP68 is volledig waterdicht, of je nu een iPhone, een Samsung of een andere smartphone hebt. Het is niet zo dat de fabrikant hier een eigen draai aan kan geven. Belangrijk om te vermelden is dat waterschade niet gedekt wordt door de fabrieksgarantie van de fabrikant. Los daarvan blijkt uit gebruikerservaringen dat wanneer een fabrikant claimt dat een toestel waterdicht is, je deze volgens de richtlijnen voor die gradatie kunt gebruiken.

Jouw telefoon kwijt in het water? De vrijwilligers van Recovery Divers staan voor je klaar!