De vrijwilligers van Recovery Divers krijgen vaak de vraag hoe zij objecten kunnen vinden zonder zicht.

Laten we voorop stellen dat te meeste locaties waar wij zoeken geen of nauwelijks zicht hebben of het zicht verliezen zodra wij de bodem raken met bijvoorbeeld een metaaldetector.

Beginnen bij het begin: een goede en degelijke duikopleiding. Heb jij je brevet? Top, maar waarschijnlijk kan je dan nog steeds niet zoeken onder de omstandigheden waarin wij zoeken, want naast comfortabel zijn in het water maken we gebruik van zoekpatronen, zitten we voor onze eigen veiligheid vast aan een seinlijn met de kantwacht en hebben we ook nog extra apparatuur bij ons zoals metaaldetectoren, pinpointers, etc.

Onze duikers oefenen bijna iedere week in gunstige omstandigheden, dat doen we dan met helder water zoals in een zwembad. Daar oefenen we allemaal verschillende situaties (vast zitten, duikbril kwijt, omgaan met de seinlijn, etc)

Als we onder water zoeken gebruiken we vooral andere zintuigen zoals gehoor (metaaldetector) en tast, maar heel vaak een combinatie, daarbij moeten en kunnen we vertrouwen op onze kennis, kunde en kantwachten die ons via de seinlijn(en) duidelijke instructies kunnen geven over onder andere diepte, richting, gevaren en richting.

Is het een groot object? Dan nemen we soms de metaaldetector niet eens mee het water in en gebruiken we enkele de zoekpatronen. Daarnaast beschikken we sinds korte tijd over een onderwater drone en kunnen we de hulp inroepen van partners met een sonar.

Sonar is een effectief en doeltreffend middel om zoekgeraakte objecten of onbekende objecten op de waterbodem op te sporen. Met behulp van de verschillende sonartechnieken brengen zij de waterbodem in kaart. Vervolgens worden de beelden geanalyseerd en gerapporteerd. Wij geven hier enkele voorbeelden waarvoor sonar ingezet kan worden.

Lokaliseren van verloren materialen of scheepsonderdelen

Een verloren onderdeel van een schip of verloren materialen kunnen een hoop geld kosten. Ook kan het schadelijk zijn voor het milieu of onveilig voor de scheepvaart. Het is dus noodzakelijk om de verloren materialen snel terug te vinden. Wanneer het zoekgebied bekend is kunnen zij beginnen met het onderzoek. Zij maken zoekslagen op het water om de bodem in kaart te brengen. Hierbij is live mee te kijken op de schermen aan boord. Wanneer een verdacht object wordt aangetroffen kunnen zij met behulp van de onderwaterdrone of een duiker vaststellen om wat voor object het gaat.

Helaas is de sonar technologie nog niet geschikt voor kleine objecten, maar de technieken en ontwikkelingen staan niet stil!

Ben jij iets verloren in het water en wil heb je de hulp nodig van onze vrijwilligers? Neem dan snel contact met ons op, we staan voor je klaar!