Een telefoontje van Pascal: “Heb jij tijd en zin in een duikje vanavond?”

Zin heb ik altijd, tijd wat minder, maar met een beetje schuiven gaat het wel lukken. Een van de mannen van RIB-Experience in Rotterdam heeft zijn telefoon in het water laten vallen.

RIB-experience verzorgt High Speed Harbor tours door de Rotterdamse havens. Een spektakel, je krijgt veel informatie en het is wat ons betreft de leukste manier om over de Maas te varen. Brullende motoren, je voelt de kracht van de boot. Nog nooit gedaan? Kijk dan zeker even op hun website!

Duiken in de leuvehaven in Rotterdam
Een van de RIBS in Rotterdam

De boten van de mannen liggen in de Leuvehaven, voor ons geen onbekend terrein. We regelen een toestemming en gaan op tijd weg in verband met de files. Dat is maar goed ook, want een ritje dat normaal maar een kwartier duurt, duurt nu 45 minuten.

Ik kan de auto gelukkig makkelijk parkeren en Hans, de eigenaar van de telefoon, helpt met uitladen van de duikspullen. Op het moment dat ik mijn set heb opgebouwd komt Pascal aanlopen, hij is vandaag ook mijn kantwacht. We hebben samen al een paar mooie recovery duiken gedaan en ik weet dat ook bij hem veiligheid op nummer 1 staat.

Ik bespreek mijn duikplan en Pascal is akkoord. Niet veel later lig ik in het water en klik ik de seinlijn vast. Mijn hoofdlamp staat aan en de metaaldetector heb ik in mijn hand. Hans wijst nog een keer de plek aan en ik zak naar de bodem.

Het is diep, donker en er staat een onderstroom. Er ligt relatief weinig rotzooi, maar ook geen telefoon. Langzaam zwem ik vooruit, geconcentreerd, luisterend naar de metaaldetector. Een mooi strak signaal, wel met een echo. Als ik mijn hand naar voren steek heb ik een plat blikje in mijn handen.

Een paar meter verderop heb ik weer een mooi signaal, ik voel met mijn hand onder de schotel van de metaaldetector en voel de telefoon van Hans.

Ik draai 180 graden, zwem een paar slagen terug en kom langzaam naar boven. Ik overhandig de telefoon aan Hans en grap nog: ik lig nu onder de boot, binnenkort kom ik bij je in de boot!

Pascal helpt mij uit het water. Na het maken van de foto staat er al warme koffie voor ons klaar, weer iemand blij kunnen maken. Wie is de volgende?