Koningsdag was nog niet voorbij of de eerste telefoon lag al in het water. Faysal probeerde een selfie te maken en zijn iPhone 13 pro gleed zo uit zijn hand. Dat is voor iedereen balen maar vooral voor Faysal. Faysal is een jongeman uit Syrie. Hij probeert zijn leven hier in Nederland op te bouwen en wil graag content creator worden. Budget voor dure apparatuur heeft hij niet, dus maakt hij alle beelden met zijn iPhone. Alle belangrijke beelden stonden op zijn iPhone en die lag ineens in het water!

Nadat hij zijn telefoon verloor ging hij gelijk aan de slag. Een vriend had een sterke magneet en schoot te hulp. Zoals we wel vaker hoorden was ook dit zonder resultaat. Moedig als Faysal is ging hij zelf het water in op zoek naar de telefoon.
Door de hoge kademuren waren er uiteindelijk 5 mensen nodig om het uit het water te krijgen, maar zonder telefoon. Teleurgesteld stond hij langs de kant uit te druppen. Dat was natuurlijk een bezienswaardigheid en binnen de kortste keren stond ook de politie bij hem. De agenten verwezen hem door naar Recovery Divers en er was binnen de kortste keren contact.

Ik (Dave) als duiker en Pascal als kantwacht, het wat weer zo geregeld. Op naar Leiden om Faysal te helpen. Pascal en ik waren er mooi op tijd. Parkeren in het centrum is een uitdaging, dus ter plekke uitladen en de auto in de parkeergarage zetten.

Ik trek mijn droogpak aan, Pascal zet intussen de trap erin en legt de boei in het water. Faysal had al vertelt dat ze een fiets aan de magneet hadden. Deze lag nu precies op de plek die hij aanwees waar de telefoon zou moeten liggen.

Onder de fiets vond ik zijn telefoon. Op het moment dat ik de telefoon aanraakte ging het scherm aan. Yesss! De telefoon had geen bereik en de batterij was bijna leeg. Vol trots laat ik de telefoon zien, daarna valt hij gelijk uit, nu was de batterij echt op.

Uit het water nog wat foto’s voor ons digitale plakboek gemaakt. Faysal heeft ons wel 1000x bedankt, hij was zo blij. Hij hielp zelfs nog even met onze spullen naar de auto brengen. Daar hebben wij hem nog wat tips gegeven om de telefoon goed te drogen.

We hopen hem nooit meer te zien, niet persoonlijk, maar dan is hij weer wat kwijt! Ik droeg onder water een camera, daarmee is het vinden van de telefoon vastgelegd, kijk je mee?