We komen net uit het water van een duik in Amsterdam, als we een gemiste oproep hebben van Yari.

Hij heef zijn telefoon in het water laten vallen in een haven in Leiden, bij Zijlzicht. We hebben ruimte in de planning en besluiten meteen naar Leiden te rijden.

We delen onze locatie als we onderweg zijn en als wij aankomen staat Yari ons al op te wachten. Dat is mooi, dan kan hij mee helpen tillen. We hebben 2 grote koffers bij ons met spullen en de boot ligt aan het einde van de haven.

Onderweg vertelt hij wat er gebeurd is. De telefoon is tijdens het schoon maken van de boot uit zijn zak gevallen. Voordat hij onze website met tips bezocht heeft hij al vanalles zelf geprobeerd. Hij is gaan zoeken met een hark, een magneet en is er zelf ook nog in gegaan. Allemaal zonder resultaat.

Bij de boot aangekomen zien we een stalen wand, daar moet hij tegenaan liggen. We besluiten eerst te zoeken op de tast en/of zicht. Maar we komen er al snel achter dat dat niet de oplossing gaat worden in deze omstandigheden.

Amanda, mijn kantwacht, staat al klaar met de XP Deus 2. Deze metaaldetector die ook geschikt is voor onder water zoeken kunnen we discrimineren. We zetten ijzer uit zodat we geen last hebben van de damwand.

Nog geen 2 minuten later heb ik een mooi strak en groot signaal in mijn koptelefoon. Ik zoek met mijn hand in de modder en daar komt de iPhone 14 naar boven.

Zodra ik deze aan Yari geef begint hij heel hard te trillen (de telefoon, niet Yari), de telefoon heeft weer bereik! Yari zit vol ongeloof te kijken: zijn telefoon doet het nog en is weer terug: