We worden gebeld door Faria Rahman. Ze heeft haar telefoon in het water laten vallen in Amsterdam, op de wallen. Het is 17:00 uur, net na sluitingstijd van de vergunningsverlener.

Als we willen duiken moeten we wachten tot morgen, maar dan is Faria al weg, ze is hier op vakantie en vertrekt vanavond nog.

We hebben al vaker gedoken op de Oudezijds Voorburgwal, zo doken we er laats nog naar een ring, maar ook naar meerdere telefoons, waaronder deze.

De Oudezijds Voorburgwal nis een straat en gracht op De Wallen in het centrum van Amsterdam.

De brug over de OZ Voorburgwal tussen Damstraat en Oude Doelenstraat (brug nr. 204) vormt een duidelijke scheidingslijn tussen het rumoerige noordelijke Wallendeel en het rustige zuidelijke deel. Aan de ene kant is het een van de bekendste straten van de Wallen, vol seksshops, raamprostituees, peepshows, bordelen, kroegen en coffeeshops (The Bulldog heeft hier zelfs meerdere filialen en een hotel). Aan de andere kant staat het ook vol monumentale grachtenpanden uit de Gouden Eeuw en overblijfselen van de vele kloosters die hier in de middeleeuwen stonden.

Van oorsprong was de OZ Voorburgwal een kreek die verder uitgegraven werd tot een gracht om het oostelijke deel van de stad, de oude zijde. Voor 1385 deelde de Amstel de stad Amsterdam in twee vrijwel gelijke delen, de oude zijde met de Oude Kerk en de nieuwe zijde met de Nieuwe Kerk. Ter bescherming van de stad werd aan elke zijde een gracht gegraven met daarachter een burgwal, een aarden wal, voorzien van een houten palissade ter afscherming. Toen achter deze wallen omstreeks 1385 nieuwe wallen werden aangelegd, werd de bestaande wal de Voorburgwal en de nieuwe wal de Achterburgwal, en dit zowel aan de oude als de nieuwe zijde. Zo ontstonden de Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Achterburgwal, Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat).

In de 17e en 18e eeuw werd de gracht meestal de Fluwelenburgwal genoemd. Bij de bouw van de panden aan de Oudezijds Voorburgwal in de Gouden Eeuw werden ook grachtentuinen aangelegd achter de herenhuizen. Tegenwoordig zijn ze vrijwel allemaal verdwenen.

De bierkaai was de kade aan de Oudezijds Voorburgwal, bij de Oude Kerk, waar de vaten met bier aankwamen en sjouwers werkten die de zware vaten laadden en losten. De bewoners van dit deel van Amsterdam stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen. Daarvan is het spreekwoordelijke “vechten tegen de bierkaai” afgeleid: je inzetten voor een hopeloze zaak.

Genoeg geschiedenis, we kunnen Faria niet meteen helpen, maar gelukkig hebben kunnen we onze “joker” inzetten, de leukste magneetvisser van Amsterdam, Danny, heeft tijd en kan komen helpen.

Nog geen half uur later krijgen we al een appje van Danny: telefoon gevonden. Niet veel later belt Faria: “het is gelukt”. Daar doen we het met zijn allen voor!