We hebben een druk weekend gehad met heel veel duiken en zitten net aan het eten als we een berichtje krijgen van de vriend van Tuan:
“Hey, a friend dropped a phone into one of amsterdam canals. Any chance of help with this?”

We appen wat heen en weer over de locatie en regelen de toestemmingen om er te mogen duiken. We krijgen zelfs wat foto’s van de locatie met de plek waar de iPhone in het water ligt.

Bij de rode pijl ligt de telefoon

Iets voor 22:00 staan we op locatie, bij de gele boot. Het is al rustig in de grachten, maar er varen nog wel rondvaartboten. We gaan vast onze set opbouwen en binnen de kortste keren ligt de boei ook in het water. Inmiddels is Tuan ook gearriveerd.

Hij wilde een acrobatische stunt doen, boog te ver voorover en zijn telefoon viel zo uit zijn broekzak. Die ligt nu op de bodem. Onder de indruk van onze apparatuur kijken ze hoe wij verder gaan met het opbouwen van de duikset.

We hebben bij het aan komen lopen al een kadetrapje gezien, dat maakt het allemaal wat makkelijker. Om 22:15 klim ik over de reling en gebruik ik die trap om het water in te gaan. Het is meteen diep ik kan er niet staan. Amanda, die vanavond kantwacht, geeft mijn vinnen aan.

Daarna doe ik mijn lampen aan en klik ik de seinlijn vast. Ik moet een meter of 5 zwemmen vanaf het trapje. Met luid gesis loopt mijn trimvest leeg en daal ik af in het donkere water van de gracht. Mijn lamp geeft genoeg licht en op de bodem heb ik een klein beetje zicht, hooguit 20 centimeter, maar genoeg om wat te kunnen zien.

Ik probeer de bodem niet aan te raken, want dan ontstaan er grote stofwolken en is het zich weg!

Na 2 vinslagen, exact op de plek die Tuan heeft aangewezen ligt de telefoon, de witte achterkant naar boven. Ik geef Amanda 2 rukjes aan de seinlijn: gevonden! Behendig zwem ik achteruit terug zodat ik veilig boven kan komen zonder mijn hoofd te stoten aan de boot. Een van de voordelen van een seinlijn is dat we ook, als duiker, positie kunnen bepalen in het water ten opzichte van de kantwacht.

Onder water schiet de telefoon van Tuan al aan: hij werkt nog. Hij heeft weer een mooi verhaal om te vertellen aan zijn vrienden en later aan zijn kleinkinderen bij de kerstboom. Wij ruimen snel op, want morgenochtend staan we om 9:00 uur al ingepland in Leiden. Daar lees je later meer over.