We krijgen een berichtje via WhatsApp van Moshe. Deze Israëlische toerist is met zijn vrouw en zoon op rondreis door Europa. Natuurlijk hoort daar ook een paar dagen Nederland bij.

Ze verblijven in Amsterdam en hebben dagtripjes geboekt, waaronder naar Giethoorn. Gisteravond hadden ze een mooie boottocht op de planning door Amsterdam bij Flagship. De zoon van Moshe maakt veel foto’s maar laat per ongeluk bij het uitstappen zijn telefoon in het water vallen.

Wij krijgen de locatie door en maken meteen een afspraak voor de volgende dag. Om 13:30 staan we op locatie, bij de Museumbrug. Een mooie plek tegenover het Rijksmuseum. Moshe en zijn gezin komen ook.

Ze kunnen exact aanwijzen waar de telefoon het water in is gevallen. De kapitein van Flagship legt zijn boot vast boven de telefoon en vormt zo een veilige barrière tussen de overige scheepvaart en de duiker.

Moshe is ons nu al dankbaar, de telefoon is er nog niet eens uit. Zodra we duikset opbouwen en ik mijn droogpak aantrek hebben we meteen veel bekijks, toeristen niet zo vaak een duiker in het Amsterdamse water!

Niet veel later lig ik in het water. Ik klik de seinlijn vast en begin met afdalen. Hoera: we hebben zicht, althans, een centimeter of 30, maar dat is genoeg. Ik ga langzaam over de bodem naar de bewuste plek. En daar ligt de telefoon van de zoon van Moshe.

De telefoon heeft er een nacht gelegen, dus de batterij is inmiddels leeg.

Zodra ik boven kom is Moshe blij: alle foto’s van de tour door Europa tot nu toe zijn in ieder geval, letterlijk en figuurlijk boven water.

Natuurlijk maken we nog even snel een foto voor het digitale plakboek. Daarna ruimen we onze spullen op, want de mannen van Flagship hebben gewacht met het toelaten van toeristen op de steiger tot wij klaar zijn, grote klasse!