Ook dit verhaal begint met een bericht via WhatsApp:
“Hi Recovery Divers, ik heb jullie hulp nodig:de telefoon van mijn zoon is in d gracht gevallen. Kunnen jullie hem helpen? Hij is van plan om zelf er in te gaan duiken en hier maak ik me ongerust over. Bedankt”

We appen heen en weer over de exacte locatie en plannen de duik in voor de volgende dag.

Pol is niet alleen zijn telefoon verloren, in het hoesje zitten ook zijn rijbewijs en contact geld.

Samen met Marja rijd ik vanuit Rotterdam naar Amsterdam. Naar de E-Harbour. Hier liggen enkel boten die elektrisch aangedreven zijn, geen vervuilende vaartuigen. Ze vervullen hierin graag een voortrekkersrol. Door het bouwen en beheren van jachthavens voor elektrische boten helpt E-Harbour de verduurzaming van het waterverkeer op gang. Wat ons betreft een mooi initiatief. Wil je er meer over lezen kijk dan zeker even op hun website.

Als we aankomen staat Pol ons al op te wachten. De haven bestaat uit een hele lange steiger. We moeten aan het einde van de steiger zijn dus slepen onze duikkisten naar het einde van de steiger. Daar aangekomen kan Pol precies aanwijzen waar de telefoon in het water is gevallen.

Marja bouwt de duikset op en ik trek mijn duikpak aan, zoals altijd zijn we tegelijk klaar. Niet veel later lig ik in het water. We controleren nog een keer de uitrusting, daarna maak ik mijzelf vast aan de seinlijn. Ik geef het duiker “OK” teken en daal af. Het zicht is wederom zoals we mogen verwachten in Amsterdam: geen. Het is zwart voor mijn ogen door stofdeeltjes in het water. Ik heb meteen een aluminium klapstoel in mijn handen, omdat deze enorm stoort op de metaaldetector halen we die eerst naar boven.

Zodra ik beneden ben ik heb meteen weer een signaal, de telefoon van Pol. Als ik de telefoon pak voel ik ook nog een zonnebril, die neem ik ook mee naar boven! Ik geef Marja een seintje dat de telefoon gevonden is. Niet veel later kan ik de telefoon aan de eigenaar geven, hij doet het nog!

Voordat we het weten zitten we weer in de auto, weer iemand blij kunnen maken!