Ook dit avontuur begon met een WhatsApp bericht. Gistermiddag om 16:00 kregen we het volgende bericht:

“Hoi! Ik vond jullie via internet.. ik ben zojuist een gouden armband, erfstuk van mn oma 😭, verloren in het water. Vlak voor de steiger aan de blauwpijpstraat op borneo eiland.. ik vroeg me af of ik jullie hulp kan inschakelen en hoe dat in zijn werk gaat? Bedankt alvast! Groet Nienke”

We appen wat heen en weer. Nienke is de armband verloren tijdens het zwemmen, wat een leuke dag was sloot zij af met een flinke domper!

Natuurlijk gaan we helpen, Nienke moet werken, maar een vriendin kan aanwijzen waar zij gezwommen heeft. We spreken voor vandaag af: 09:30 uur!

We regelen de juiste toestemming om te mogen duiken in de Entrepothaven. Een mooi stukje geschiedenis van Amsterdam:

De haven is ontstaan als uitbreiding van het oude Entrepotdok, waartoe de toegang door grote schepen werd beperkt door de aanleg van het spoorwegviaduct door de Rietlanden in 1877. Met de aanleg van het Merwedekanaal in 1892 werd de verbinding met het achterland sterk verbeterd, en konden de pakhuizen aan het Entrepotdok benut worden voor de overslag van goederen. De haven is gegraven in een moerasgebied dat de Stads Rietlanden heette.

De zuidelijke oever was de locatie van de Nieuw-Entrepôt of Gemeentelijk Handels Entrepôt, gebouwd tussen 1897 en 1899. Beveiliging werd verzekerd door een muur langs de Cruquiusweg, poorten over de spoorlijnen die vanuit het oosten binnenkwamen en een barrière van houten palen in het water. In 1899 worden de pakhuizen Maandag tot en met Zaterdag gebouwd, in 1903 gevolgd door Zondag. De pakhuizen waren aangesloten op de spoorlijn tussen Centraal Station en Muiderpoortstation.

Ook in 1899 werd het dok verbonden met de in 1675 gegraven Nieuwe Vaart door de Nieuwe Entrepotdokschutsluis, die door Brug 352 wordt overgestoken.

De Entrepothaven te Amsterdam is een trompetvormig watergebied in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. De haven is 1,2 km lang, maximaal 200 meter breed maar taps toelopend naar het westen. De diepte is gemeten tussen de 5 en 7 meter. Het is de meest oostelijke haven van Amsterdam en strekt zich uit van het Amsterdam-Rijnkanaal tot de aan Panamalaan. De ligging is tussen het Cruquiuseiland en het schiereiland Borneo.

Genoeg geschiedenis voor vandaag, we gaan duiken!

Om kwart over 8 staan we bij Lucky Divers in Rotterdam om de duikflessen te vullen en niet veel later zitten we in de auto naar Amsterdam. We staan iets voor half 10 op de steiger, in het zonnetje. Marja gaat vandaag het water in dus we beginnen vast met de voorbereidingen.

Niet veel later komt Marjolein, de vriendin van Nienke aangelopen. De kan precies aanwijzen waar Nienke heeft gezwommen, voor ons een relatief groot gebied om uit te zoeken, maar we gaan weer ons best doen.

Inmiddels staan er al heel wat mensen op de steiger, vooral zwemmers die hun ochtendrondje komen doen. “Wat komen jullie doen?” en “He, ik ken jullie van Facebook” horen we een paar keer voorbij komen.

Terwijl Marja haar droogpak aan doet bouw ik haar set op, de wing klik ik vast op de fles, ademautomaat op de fles, lood in de wing, het is een vast stramien. Niet veel later staat de set klaar en ligt de duikboei in het water. Het is hier relatief diep, ongeveer 6 meter.

Ik help Marja met de duikset op haar rug te hangen en niet veel later ligt Marja met een grote sprong in het water. We haken de seinlijn vast en Marja is er klaar voor. Langzaam zie ik haar zakken, na een halve meter zie ik Marja niet meer, enkel wat bubbels.

We hebben vantevoren een zoekpatroon afgesproken en Marja is inmiddels op de bodem. Ik zie aan het touw en aan de bubbels waar ze is. Langzaam aan komt ze dichter bij de trap. Ieder signaal oppakkend, op zoek naar de gouden armband.

Ze is druk bezig met de eerste baan, een klein beetje zicht zolang ze de bodem niet aan raakt, anders is het een grote zwarte stofwolk. Na 3 minuten en 40 seconden krijg ik al een ruk aan het touw, ik bevestig de attentie en krijg 2 rukken: Marja heeft de gouden armband al gevonden!

Ze zag hem nog een klein stukje boven de fijne modder uitsteken! Wat een topper.

Niet veel later is Marja boven, met de armband. Marjolein neemt de armband aan en Marja krijgt een terecht applaus van de mensen op de kade en de steiger!