Het is woensdagavond als we een bericht krijgen van Maud, een vriendin van Aïshya. Aïshya is uit een sloep gevallen en is haar telefoon kwijt.

We zitten helemaal vol, gelukkig kan haar iPhone 14 tegen een stootje en we maken een afspraak voor donderdagochtend om 9:00 uur. Dat is dus vandaag! Ik spreek met Marja af bij Lucky Divers om 08:00 uur, dan kunnen we meteen even de flessen vullen met perslucht.

Iets voor 9:00 staan we in Utrecht. De auto ligt weer; 2 grote koffers vol met duikmateriaal, denk aan een pak, schoenen, handschoenen, ademautomaten, trimvest, lood, fles, lampen, seinlijnen, boeien, etc. En natuurlijk mogen we het belangrijkste niet vergeten: de metaaldetector. Ik heb er standaard 3 in de auto liggen, allemaal voor verschillende doeleinden geschikt. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde: het detecteren van metalen.

Terug naar Utrecht; Aishya is inmiddels ook gearriveerd en wijst de plek aan waar haar telefoon in het water is gevallen; onder de steiger. Ze vertelt dat ze uit een sloep stapte na een tochtje met haar werk. Ze gleed uit, haar tas viel open en daar gingen haar telefoon en portemonnee. We mogen dus op zoek naar 2 objecten. Ook haar lippenstift viel uit haar tas en die ligt nog op een dwarsbalk, dat is een mooie manier om positie te bepalen!

Inmiddels is Marja door gegaan met het opbouwen van mijn set en staat bijna ongeduldig te wachten op het moment dat ik mijn pak aan trek. Sorry Marja!

Niet veel later lig in de Utrechtse gracht. Mijn hoofdlamp staat aan, mijn handlamp staat aan en ik klik mijzelf vast aan de seinlijn. We controleren nog een keer alle sluitingen en voorraad lucht voordat ik mij laat zakken in het donkere water. Er komt op 3 meter diepte wel wat licht van boven, maar ik heb geen zicht.

Na 3 minuten heb ik de telefoon in mijn handen en kom ik boven met de telefoon van Aïshya. Ze is helemaal blij, vooral omdat hij het nog doet. Haar wekker staat zelfs nog aan!

En nu we er toch zijn gaan we ook op zoek naar de portemonnee! Het is een klein zakje met allemaal pasjes, geen metaal erin, dus die moet ik op de tast zien te vinden. Plastic is ligt dus kan gaan dwarrelen onder water, maar we hebben de tijd!

Langzaam ga ik met mijn handen over de bodem, een paar takken, bierblikjes en stukjes tegel kom ik tegen. Niet heel veel later heb ik de pasjes in mijn handen. Ik geef Marja een seintje dat ik ook deze heb gevonden en zwem onder de steiger vandaan voordat ik boven kom.

Aïshya vond haar pasjes minder belangrijk, maar: ze gaat morgen op vakantie en dan is het toch wel handig als je alle pasjes van de bank en je rijbewijs hebt. We wensen Aïshya een hele fijne vakantie en oppassen in de buurt van het water!