Gistermiddag staan we op het punt om te gaan oefenen in het zwembad met 2 van onze nieuwe duikers: Philip en Patrick.

Voor Patrick de eerste kennismaking voor het duiken zonder zicht. Philip is al verder in de training.

Een WhatsApp van Piotrek. Hij is met een groep vrienden uit Polen in Rotterdam voor een korte vakantie. Ze zaten lekker op de rand van de kade als een van zijn vrienden zijn telefoon in het water laat vallen. Al erg genoeg, maar zijn ID-bewijs zit ook in het hoesje en ze vliegen dinsdag terug, althans, dat is de bedoeling, een nood document aanmaken kost 2 werkdagen en de eerstvolgende werkdag is dinsdag.

Ik vraag of Philip zin heeft in een duik na de oefenduiken in het zwembad. Ondertussen schakel ik Jerry in als extra kantwacht en regel ik alle papieren en toestemmingen.

Nog nat achter de oren van het zwembad staan we om half 10 ’s avonds in Rotterdam. De haven is hier ongeveer 3-4 meter diep en het zicht in slecht, heel slecht.

Philip bouwt iets gespannen zijn duikset op, dit is zijn eerste echte recovery, maar voor alles moet een eerste keer zijn en wij denken dat Philip dit kan.

De havenmeester komt even een praatje maken en wenst ons nog even succes, nu is het de beurt aan Philip. Afdalen via de kadetrap, vinnen aan en de seinlijn vast. Niet veel later zakt hij naar beneden op zoek naar de telefoon.

We maken een mooi zoekpatroon. Philip komt van alles tegen, van een fiets tot tientallen lachgas patronen. Na dik 20 minuten krijg ik het bekende sein: “attentie, en 2 rukken” ofwel; Philip heeft zijn eerste succesvolle recovery!

De mannen gaan uit hun dak, ze kunnen verder met vakantie vieren en kunnen gewoon terug op de geplande datum.

Binnen 5 minuten is alles weer opgeruimd en lijkt het alsof er hier niets gebeurd is. Wij gaan snel de flessen nog even vullen, we hebben een druk (duik)weekend!