Het is de week van de zonnebrillen. Dat begon in de Entrepothaven in Amsterdam, dat verhaal lees je hier, de volgende was een dure designers bril in Weesp, een zonnebril in een sloot in Wilnis, een Chanel zonnebril in Rotterdam en gisteravond nog een in Haarlem.

Dyon verloor afgelopen weekend zijn Versace zonnebril toen hij in het water werd geduwd, de zonnebril was 2 weken oud. “Daar zou je een duiker voor laten komen” grapte hij nog tegen zijn vrienden. De volgende dag ziet een van zijn vrienden een Tik-Tok van ons voorbij komen met je raadt het al: het opduiken van een zonnebril.

Meteen krijgt hij onze gegevens door en gisteren belden we even over de omstandigheden en de locatie. We spreken voor vandaag af. Ik (Jochem) neem onze jongste kantwacht en duiker mee (Jeremy). Om 16:00 staan we in Rhoon en is Dyon er ook al. Hij biedt aan te helpen met tillen en pakt mijn duikfles op: ik had hem gewaarschuwd: die is best zwaar, zeker als je een stukje moet lopen over de steiger.

Dyon kan precies aanwijzen waar hij zijn zonnebril is verloren. Na het opbouwen van het setje spring ik het water in. De seinlijn gaat vast en niet veel later lig ik op de bodem. Ik begin 3 meter verder dan aangewezen, een bril kan altijd een beetje gaan dwarrelen onder water. Dat was maar goed ook, want bij mijn eerste vinslag voel ik de zonnebril al tegen mijn hand tikken.

Het is mooi weer en we hebben de tijd. Ik geef Jeremy een seintje dat ik de bril heb, ondertussen doe ik mijn ademautomaat uit, mijn duikbril af, ademautomaat weer in en zet ik de zonnebril op. Altijd leuk voor het filmpje. Totaal lag ik 1 minuut in het water, Dyon blij en wij dus ook!