Dit verhaal begint met een WhatsApp bericht van Rischard:

“Hoi mijn smartphone, een fold 4, is te water geraakt op ongeveer 1.80 meter diepte. In Westknollendam. Ik ben verzekerd, maar dan moet ik de telefoon wel kunnen overhandigen aan de verzekering pfff…. Ik heb de telefoon nog maar net. Zou u kans zien ons te kunnen helpen, want ik probeerde zelf het water in te gaan maar dat werkte niet! Dit is mijn moeders telefoon, vriendelijke groet Richard en Truus…”

Natuurlijk zien we kans om te helpen. Vandaag hebben we eerst een duik in Dordrecht, daarna gaan we, in een andere samenstelling van team, naar Westknollendam! We moesten eerst even op de kaart kijken waar het lag.

Van oorsprong vormde het met Oostknollendam één plaats: Knollendam. Tot 1 januari 1974 behoorde Westknollendam tot de gemeente Wormerveer, sindsdien behoort het tot Zaanstad. Hierbij werd Westknollendam gezien als een buurtschap die viel binnen de plaats Wormerveer. Door de invoering van de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) was het nodig een aparte plaatsnaam vast te stellen en van een aantal adressen de postcode te wijzigen. Hiermee werd Westknollendam op 1 mei 2008 een officiële plaatsnaam (kern) binnen de gemeente Zaanstad.

Westknollendam ligt aan de Tapsloot, die een kruispunt vormt van diverse waterwegen zoals de Knollendammervaart, de Markervaart, de rivier de Zaan en de Nauernasche Vaart. Er zijn enkele jachthavens die in verbinding staan met onder andere het Alkmaardermeer.

Zo ook Jachthaven ‘t Swaentje, daar heeft Richard zijn telefoon in het water laten vallen. Hij stapte uit de boot, struikelde en daar ging zijn dure telefoon.

Imion en Marja zijn mooi op tijd en kunnen zelfs nog even genieten van de zon, het is lekker druk in de haven met booteigenaren die hun boot aan het poetsen zijn voor het komende seizoen.

Imion bouwt de duikset van Marja op en Marja trekt op haar beurt haar droogpak aan. Binnen de kortste keren zijn ze er klaar voor. Richard heeft zelf al geprobeerd te zoeken, hij is zelf het water in gegaan om te voelen, heeft met een stok geprikt, een magneet over de bodem getrokken en is in de weer geweest met een schepnet, met het resultaat: Recovery Divers bellen!

Eenmaal in het water haakt Marja de seinlijn vast en dan kan de zoektocht beginnen, maar op de aangewezen plek wordt geen telefoon gevonden. Maar als we de beweging analyseren die Richard heeft gemaakt denkt Marja dat de telefoon meer onder de steiger moet liggen.

En daar ligt hij inderdaad, binnen 8 minuten is Marja weer het water uit, in het zonnetje met een blije Richard naast haar! Daar doen we het voor.